HomeGezond levenKindDroog worden 's nachts

Slaagkansen verhogen

Met enkele eenvoudige aandachtspunten kun je de slaagkans aanzienlijk verhogen. Ze gelden voor alle methodes.

 • Wees duidelijk en consequent
  Vertel je kind dat het de bedoeling is om zijn bed droog te houden. We denken dat een kind dat weet, maar vaak blijkt dat niet zo te zijn. Duidelijkheid betekent ook consequent zijn. Als je gestart bent met een bepaalde methode, is het belangrijk die enige tijd vol te houden.
 • Schenk positieve aandacht
  Droog worden is een prestatie en verdient een beloning. Als je kind toch eens in bed plast, moet je het niet straffen. Zeg beter dat het niet erg is, maar wel jammer.
 • Geef verantwoordelijkheid
  Laat het kind zoveel mogelijk verantwoordelijkheid dragen voor de gevolgen van het bedplassen. Afhankelijk van zijn leeftijd betekent dit concreet dat het zelf een propere pyjama neemt of het bed verschoont.
 • Pas het drinkpatroon aan
  Laat je kind overdag voldoende drinken (ongeveer anderhalve liter). Ook ’s avonds mag het drinken maar dan wel geen cafeïnehoudende dranken (cola, chocolademelk, thee, koffie) omdat ze de urineproductie stimuleren.
 • Doe geen luier om
  Een kind van zeven jaar of ouder dat een luier draagt, kan het bedplassen als iets vanzelfsprekends ervaren. Het is beter dat je het kind geen luier omdoet, zodat het zich bewust wordt van het plassen.
 • Voorkom obstipatie
  Verstopping kan immers het bedplassen stimuleren.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen