HomeGezond levenKind

Gehoorbescherming

Elk jaar lopen tienduizenden mensen onherstelbare gehoorschade op. De slachtoffers zijn vooral jongeren. Muziekfestivals, fuiven en mp3-spelers zijn mogelijke oorzaken. 

Leer kinderen daarom om hun oren te beschermen, zo blijft dit een goede gewoonte in de toekomst. Zowel op school als thuis kunnen ze leren over hoe het gehoor werkt en wat het verschil is tussen geluid en lawaai. 

Een preventieve aanpak is niet enkel de beste, maar ook de enige aanpak.

Soms is het moeilijk in te schatten welke geluiden schadelijk zijn. De decibelschaal geeft weer vanaf welke sterkte geluid al schadelijk kan zijn. 

Of je al dan niet gehoorschade oploopt, heeft niet alleen met volume te maken. Ook persoonlijke gevoeligheid en de duur van het lawaai hebben invloed.

Tips om het gehoor van je kind te beschermen

  • Let op met lawaaierig speelgoed. Kleine kinderen hebben vaak de neiging om het tegen hun oor te houden zodat ze het geluid beter horen. 
  • Zet zelf het volume van radio of televisie niet te luid. Kinderen kijken namelijk op naar hun ouders en doen vaak na wat papa en mama doen. 
  • Laat je kind geen oortjes gebruiken wanneer het naar muziek luistert. Oortjes zijn klein en handig, maar houden omgevingsgeluiden meestal niet tegen. Daardoor gaat je kind de muziek luider zetten. Kies voor een hoofdtelefoon die de oren volledig omsluit. 
  • Blijf op concerten, festivals of andere luide evenementen uit de buurt van luidsprekers en gebruik gehoorbescherming. Ook bij sportwedstrijden en minder luide evenementen gebruik je het best aangepaste gehoorbescherming. 
  • Gebruik gehoorbescherming op maat van je kind. De oren van jonge kinderen zijn niet geschikt voor oordopjes. Oorkappen die de oren volledig omsluiten zijn het beste alternatief. Er bestaan allerlei modellen in verschillende kleuren die je kind zeker aanspreken. Gun je oren regelmatig wat rust. Geniet met het gezin ook eens van de stilte of natuurgeluiden. 

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen