HomeGezond levenKindMondhygiëne kinderen

Eerste hulp bij tandongevallen

Bescherming van het gebit

Tandletsels willen we uiteraard vermijden. Veel ongevallen waarbij de tanden beschadigd raken, gebeuren tijdens het sporten. Vooral contactsporten (bv. (ijs)hockey, rugby, vechtsporten) en sporten waarbij de kans op vallen groot is (bv. schaatsen, skateboarden), zijn risicovol voor letsels aan de tanden. 

De tandarts of mondhygiënist kan een beschermbeugel maken om de tanden te beschermen tijdens de sportactiviteit.

Hoe reageren bij een tandongeval?

 • Letsel aan een melktand
  Probeer zelf nooit een uitgeslagen melktand terug te plaatsen. Dat kan schade veroorzaken aan de definitieve tanden. Maak bij een letsel aan melktanden een afspraak bij de tandarts, liefst dezelfde dag.
 • Tand is volledig uit de mond
  Hoe sneller je de tand kan terugplaatsen, hoe beter. Neem de tand vast bij de kroon (niet aan de wortel) en plaats hem meteen terug in de holte. Als de tand zichtbaar vuil is, spoel je die even af in melk of water. Laat het kind bijten op een zakdoek en ga onmiddellijk naar de tandarts.
  Kan of durf je de tand niet terugplaatsen, stop de tand dan in een potje met melk en haast je naar de dichtstbijzijnde tandarts. Elke minuut is van belang. Hoe sneller de tand teruggeplaatst wordt, hoe groter de kans dat hij het overleeft.
 • Tand is verplaatst
  Probeer de tand terug op zijn plaats te duwen met een lichte druk. Laat het kind bijten op een zakdoek en ga zo snel mogelijk naar de tandarts.
 • Tand is gebroken
  Als je het gebroken stukje vindt, kan de tandarts het soms terugplaatsen. Bewaar het gebroken stukje niet droog, maar in een potje met melk of water. Ga naar de tandarts zodra je kan.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen