HomeGezond levenKindMondhygiëne kinderen

Goede poetsgewoonten

Tandenpoetsen neemt het tandplak weg. 

Of je met een ‘gewone’ of elektrische tandenborstel poetst, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je tanden goed gepoetst zijn.

Hoe goed poetsen?

 • Poets minstens twee keer per dag
  Eén keer op eender welk moment (’s ochtends bijvoorbeeld) en één keer ’s avonds, vlak voor het slapengaan.
  ’s Ochtends mag je kiezen of je kind voor of na het ontbijt poetst. Gebeurt het na het ontbijt, is het beter om minstens een uur te wachten nadat je kind gegeten heeft. De tanden zijn dan zwakker. Een derde poetsbeurt, bijvoorbeeld na de lunch of na schooltijd, kan nooit kwaad. 
 • Poets telkens minstens gedurende twee minuten
  Ben je niet zeker of je kind lang genoeg poetst? Gebruik dan een zandloper of timer. Sommige elektrische tandenborstels geven zelf aan wanneer de twee minuten om zijn. 
 • Gebruik tandpasta met fluoride
  Je hoeft niet veel tandpasta te gebruiken.  De grootte van een erwt volstaat. Het belangrijkste is dat de tandpasta fluoride bevat. Dat is een stof die beschermt tegen cariës. Vanaf 6 jaar mag je poetsen met een tandpasta met een fluoridegehalte van 1000-1500 ppm. Gebruik geen tandpasta voor jongere kinderen: die bevat minder fluoride en geeft onvoldoende bescherming voor de definitieve tanden. 
 • Poets na
  Tot de leeftijd van ongeveer 10 jaar is het aangewezen om nog na te poetsen. Na een goede poetsbeurt voelen de tanden glad aan. Spoel na het poetsen de tandenborstel goed af. Zet hem recht (bv. in een beker) met de haartjes naar boven om hem goed te laten drogen.

Ga ook naar


Download


CM-diensten en -voordelen