HomeGezond levenKindOvergewicht

Behandeling

Hoe ouder een kind wordt, hoe kleiner de kans dat het probleem spontaan verdwijnt. 

Als je je vragen stelt over het gewicht van je kind of vaststelt dat het overgewicht heeft, kun je bij je huisarts of kinderarts terecht. Die bekijkt of er een probleem is en kan met jou de beste aanpak bespreken. Eventueel doet de arts nadien bijkomend onderzoek naar andere mogelijke oorzaken en de ernst van eventuele complicaties.

Gewicht behouden

Een behandeling is er in eerste instantie op gericht om gewicht te behouden. Omdat het kind nog groeit, vermindert op die manier het overgewicht. Er wordt gewerkt op drie domeinen: voeding, beweging en gedragstherapie. Met de ouders wordt gezocht naar manieren waarop zij hun kinderen een gezond eet- en beweegpatroon kunnen aanleren zonder te veel verzet uit te lokken.

Een kind op dieet zetten is niet de juiste oplossing. Bij een streng dieet zal het kind in de eerste weken zeker afvallen. De verdwenen kilo’s zijn dan vaak geen vet maar water dat het lichaam heeft opgespaard. Het lichaam krijgt ondertussen minder energie aangeboden en ‘verdedigt’ zich door zuiniger met het voedsel om te gaan. Wanneer het dieet stopzet wordt, zal het lichaam de overtollige energie weer opslaan om zich voor te bereiden op een volgende ‘hongerfase’. Het kind komt bijgevolg terug aan. Een kind kan ook beter niet op dieet gaan omdat het dan riskeert belangrijke voedingsstoffen te missen.

Gewicht verminderen

Eens de puberteit of groeifase voorbij of als de obesitas erg uitgesproken wordt, is de behandeling toch gericht op gewichtsvermindering. Hierbij hebben geneesmiddelen of een operatie geen plaats. 

De behandeling gebeurt bij voorkeur door een multidisciplinair team met een arts, diëtist en psycholoog. Voor kinderen jonger dan 6-7 jaar wordt vooral met de ouders gewerkt. Vanaf 6-7 jaar krijgen de kinderen meer verantwoordelijkheid en spelen ze een actievere rol in hun behandeling.

Vooraleer de arts een behandeling start, kan een voedingsdeskundige-diëtiste zich een beeld vormen van onder meer de eetgewoonten in het gezin, de regelmaat van eten, de hoeveelheden die het kind eet, de fysieke activiteit, de uitlokkende factoren, de psychologische achtergrond en de motivatie van het kind en het gezin om eet- en leefgewoonten te veranderen. Als ouder een eet- en beweegdagboekje van je kind bijhouden, kan hierbij een grote hulp zijn. 

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen