HomeGezond levenZwangerschap en babyLeefgewoonten

Blijven bewegen

Voldoende bewegen is voor iedereen een must, ook voor zwangere vrouwen. Blijven bewegen is erg belangrijk: je spieren blijven sterk en soepel, je voelt je beter en fitter, je hebt minder kans op spataders, aambeien of verstopping. 

Na de geboorte is wandelen de beste activiteit om je lichaam rustig aan te sterken.

Tijdens de zwangerschap

Dertig minuten matig intensieve lichaamsbeweging per dag is aanbevolen. Je hoeft daarvoor niet onmiddellijk te sporten. Wat extra lichaamsbeweging inlassen in je dagelijkse bezigheden kan al heel wat lichaamsbeweging opleveren.

Daarnaast zijn zwemmen, wandelen en fietsen bewegingsvormen die elke zwangere vrouw kan uitoefenen, zelfs tot op het einde van de zwangerschap. Ze zijn ideaal voor jou en je baby.

Deed je al aan sport of nam je veel beweging? Zwanger zijn is dan zeker geen reden om het sporten te stoppen, zolang je het zelf comfortabel vindt en het op een verantwoorde manier gebeurt. Vermijd evenwel competitie, contactsporten of sport waarbij het risico op vallen groot is. Was je voor je zwangerschap geen ‘atleet’? Dan is dit niet het moment om nieuwe uitdagingen aan te gaan. 

Lees meer op www.cm.be/skoebidoe.

Na de geboorte

Na een bevalling ben je niet in topconditie. Je lichaam heeft een topprestatie geleverd en heeft tijd nodig om te herstellen. 

De eerste week na de bevalling hou je het dan ook beter rustig. 

Wandelen is de beste activiteit om mee te starten. Door steeds verder te wandelen, sterkt je lichaam rustig aan. Bovendien kan je dit samen met je baby doen.

Na ongeveer zes weken (acht weken bij een keizersnede) mag je wat intensiever sporten. Bouw rustig op en forceer niets. Begin rustig met oefeningen voor je buik, billen en benen. 

Lees meer op www.cm.be/skoebidoe.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen