HomeGezond levenZwangerschap en babyVoeding

Gezond eten

Hoewel zwangere vrouwen nog vaak de volkswijsheid 'Nu moet je eten voor twee' te horen krijgen, is dat slechts gedeeltelijk correct. Je moet immers niet meer eten dan normaal. 

Het is vooral belangrijk dat je gezond eet. Je baby is voor zijn groei en ontwikkeling immers volledig aangewezen op wat de mama eet. Een evenwichtig en gevarieerd voedingspatroon volgens de principes van de voedingsdriehoek zorgt er normaal gezien voor dat je geen tekorten hebt en vergroot de kans op een zwangerschap met minder ongemakjes. 

Soms zijn supplementen, zoals foliumzuur of vitamine D, aanbevolen. Neem ze evenwel alleen op doktersvoorschrift.

Vreemde goesting

Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap trek in eten dat ze voordien niet of nauwelijks lustten (bv. augurken). Anderen kunnen plots bepaalde geuren niet meer verdragen zoals deze van verse koffie. 

Behalve als het gaat om schadelijke voedingsmiddelen is er geen bezwaar om - binnen bepaalde grenzen - aan deze ‘vreemde goesting’ toe te geven. In het andere geval probeer je beter een alternatief te zoeken, iets wat je eetlust ook bevredigt maar dan op een gezonde manier.

Alcohol, koffie en thee

Als je alcohol drinkt, heb je meer kans dat je baby bij de geboorte kleiner en lichter is, waardoor hij een zwakkere weerstand heeft. Ook het risico op miskraam neemt toe, zelfs bij enkele glazen per week. Het enige veilige advies is dus geen alcohol te drinken. 

Koffie en zwarte thee bevatten cafeïne. Drink niet meer dan vier kopjes per dag omdat de cafeïne onder meer de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer en calcium, kan belemmeren of de uitscheiding ervan bevorderen. 

Ook het gebruik van kruidenthees beperk je beter tijdens je zwangerschap of borstvoedingsperiode omdat ze niet altijd even veilig zijn.

Lees meer op www.cm.be/skoebidoe.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen