HomeGezond levenZwangerschap en babyVoeding

Gewicht onder controle houden

Tijdens de zwangerschap voel je je lichaam al gauw uitzetten. Je slaat namelijk sneller vet op, je bloedvolume neemt toe, je borsten en baarmoeder vergroten. Probeer in elk geval je gewicht onder controle te houden en vraag advies aan je arts als je je zorgen maakt over je gewicht.

  • Zorg voor een gezonde, evenwichtige voeding en vermijd vet- en suikerrijke voeding.
  • Respecteer je hongergevoel. Eet niet meer dan je nodig hebt. Als je bijvoorbeeld gedurende een langere periode moet platliggen heb je minder energie en dus minder voedsel nodig. Zorg er wel voor dat je geen honger hebt.
  • Maak voldoende tijd om te bewegen. Dagelijks een halfuur matig intensieve lichaamsbeweging (bv. wandelen of fietsen) is al voldoende.
  • Begin tijdens je zwangerschap niet te diëten. Je komt zelf minder bij maar ook je baby groeit dan minder goed. Je loopt dan het risico op een tekort aan voedingsstoffen. Je breekt ook vetvoorraden af, waardoor de afvalstoffen die zich in het vetweefsel hebben opgestapeld in het lichaam kunnen terechtkomen. Via de placenta geef je ze dan door aan je baby. Dat kan schade veroorzaken aan de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Lees meer over je gewicht tijdens je zwangerschap op www.cm.be/skoebidoe.

Ga ook naar


CM-diensten en -voordelen