Loopfiets als ideale voorbereiding

Kinderen die vanaf 2 jaar met een loopfietsje spelen, kunnen doorgaans sneller fietsen

Goede training

Met een loopfiets oefenen kinderen spelenderwijs hun motoriek en evenwichtsgevoel. Ze trainen de coördinatie tussen rijden, sturen en stoppen. Ze leren ook hun evenwicht te herstellen door te corrigeren met de voeten.

Ook op een loopfiets is het gebruik van een fietshelm aan te raden. Zo geraken kinderen ermee vertrouwd en zijn ze beschermd bij valpartijen.

Na verloop van tijd zal je kind meer snelheid maken en de voeten steeds langer van de grond laten. Op dat ogenblik is de tijd rijp om de overstap naar een gewone fiets te maken.

Waarop letten bij de aankoop?

Verstelbare zadelhoogte

Een loopfiets met een verstelbare zadelhoogte kun je langer gebruiken.  Je kunt de fiets immers aanpassen aan de grootte van je kind. De zadelhoogte stel je zo in dat je kind met beide voeten op de grond kan staan als het op het loopfietsje zit. 

Rem

Aanvankelijk houdt je kind de voeten op de grond, waardoor het remt met de voeten. Pas als je kind meer snelheid begint te maken met de voeten los van de grond, is een loopfiets met een rem interessant. Maar dit is zeker geen must.