Ontwikkelen op eigen tempo

‘Mijn kind is 10 maanden. En hij stapt al!’ Wat fijn. Maar die van jou misschien nog niet. Laat je niet ontmoedigen! Elk kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo. Forceer je kind dus niet om sneller te kruipen, zitten of stappen.

Eigen tempo

Wat vliegt de tijd! Je baby is intussen zes maanden oud en maakt serieuze sprongen. Misschien ligt hij intussen graag op zijn buik, zit hij mooi rechtop of begint hij te kruipen. Weet dat elke baby zich op een ander tempo ontwikkelt. Sommige baby’s rollen bijvoorbeeld vroeger, anderen beginnen dan weer sneller te ‘brabbelen’. Belangrijk is dat je je baby de tijd gunt om alles op eigen tempo te doen.

Haast en spoed ...

‘Kan hij al alleen zitten?’, ‘Loopt ze al?’. Gek word je van al die vragen. Ze maken je onzeker. Gevolg? Je denkt dat je baby meer moet kunnen dan hij laat zien, dus je gaat extra ‘oefenen’. Dit doe je beter niet. Baby’s die voldoende speelruimte en buikligtijd krijgen, ontwikkelen deze vaardigheden vanzelf. 

Zitten hoef je niet te trainen. Een baby leert zitten als hij daar zelf klaar voor is. Voorgevormde stoeltjes gebruik je beter niet, want door dat ‘geforceerd zitten’ worden ongetrainde spieren te veel belast. De kans bestaat bovendien dat je baby ontwikkelingsstappen overslaat die belangrijk zijn voor latere vaardigheden.

Een kind dat vroeg kan stappen is niet per se sterker. Slechts de helft van de baby’s kan alleen stappen op 12 maanden. Dat lees je goed: de helft. Leert je kind pas op 16 maanden stappen? Geen zorgen, dus. Dat is perfect normaal.

Kruipen, poepschuiven en tijgeren

Hopla, voor je het weet is je kindje vertrokken en maakt het je woonkamer onveilig! Kruipen is een belangrijk onderdeel in de motorische ontwikkeling. Maar wat als je kindje liever op zijn poep schuift of het kruipen helemaal overslaat?

Een baby die niet kruipt zal zich op een andere manier voortbewegen, zoals poepschuiven, tijgeren of asymmetrisch kruipen. Is dat het geval, dan sloeg je kindje wellicht een ontwikkelingsstap over. Wil dat zeggen dat je je zorgen moet maken? Helemaal niet!

Kruipen is zeker geen noodzakelijke stap in de ontwikkeling van andere vaardigheden. Ook wie niet kruipt kan zich verder normaal ontwikkelen. Maar kruipen heeft wel zijn voordelen. Ja, het is fantastisch dat je hummel zich nu zelf kan voortbewegen, maar kruipen zorgt ook voor:

  • een eerste samenwerking tussen de twee hersenhelften;
  • een goede lichaamsspanning;
  • evenwichtstraining;
  • oogtraining;
  • een belangrijke basis voor latere vaardigheden.

Kruipen kun je stimuleren door je baby voldoende buikligtijd te geven. Doe het ook eens voor: je baby imiteert heel graag en zal misschien enthousiast met je mee kruipen. Heb je toch de indruk dat je baby liever op zijn poep schuift? Probeer dan opnieuw wat rolspelletjes te doen. Om echt een goede kruipperiode door te maken moeten baby’s 400 tot 800 uren kruipen.

Alles in de mond

Vanaf een maand of drie verdwijnt letterlijk alles in het mondje van je baby. Wees gerust, dit is een normale fase in zijn ontwikkeling. Je baby leert de wereld kennen via zijn mond. Pas na anderhalf jaar nemen zijn handen het over.

Speelgoed, gras, stof … Alles onderwerpt je baby aan een grondig onderzoek. Maar ook stenen, knikkers en legoblokjes zijn interessant. Let dus extra goed op tijdens deze fase. Maar … Laat je kindje ook rustig zijn omgeving ontdekken en haal tijdens het spelen af en toe de fopspeen uit zijn mond. Dat stimuleert immers de zintuiglijke ontwikkeling.

Boekentip: 'Stap voor stap. Hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind?', Liesbeth Verhoeven, Lannoo, 2010.