Spelen doet groeien

Een kind ontwikkelt zich met vallen en opstaan. Letterlijk dan, want welk kind struikelde al niet eens over zijn eigen voeten terwijl het tikkertje speelde? Geef je kind de ruimte om dingen uit te proberen en stimuleer zijn ontwikkeling door samen te ravotten.

Belang van spelen en bewegen

Minstens drie uur per dag. Zolang moeten peuters en kleuters bewegen. Bewegen en spelen zijn immers belangrijk voor de motorische ontwikkeling van je kind. Daarnaast stimuleren ze het denken, de sociale vaardigheden en de emotionele ontwikkeling. 

‘Bewegen’ mag je best ruim zien. Activiteiten zoals lopen, klauteren, glijden en trappen lopen bevorderen de ontwikkeling van de grove motoriek. 

Train ook de fijne motoriek. Niets plezieriger dan voelen en experimenteren met losse, natuurlijke materialen zoals gras, blaadjes of zand. Ook een bal gooien en vangen, is een belangrijke vaardigheid die je met een spelletje kan inoefenen.

Met je peuter in actie

Een kind is niet gemaakt om stil te zitten. Integendeel: actief bewegen is een must. En dat liefst meerdere keren per dag. Ga samen aan de slag met je kind. Geef het de ruimte om te oefenen en laat hem experimenteren door dingen uit te proberen, na te doen en te herhalen. 

Laat je kind zijn gang gaan en wees niet te bang als het bijvoorbeeld op de glijbaan wil klimmen. Je peuter leert vooral door het zelf te doen. Ondernemingszin, zelfredzaamheid en een betere motoriek … Je kunt bijna niet geloven wat een kind hiervan opsteekt.

Speel regelmatig mee en daag je kind uit. Maak hier een gezellig moment van. Laat je fantasie de vrije loop tijdens het spel. Want als je kind plezier heeft in wat het doet, leert het niet tien, maar elf keer sneller.

6 speeltips

Klauteren

Laat je peuter zelfstandig in en uit de zetel klauteren terwijl je steeds vlakbij blijft om te helpen waar nodig. Dit stimuleert de zelfredzaamheid én de motorische vaardigheden van je kind.

Wandelwagen

Laat de wandelwagen vaker thuis als je korte afstanden moet doen. Tripje naar de bakker? Neem je peuter bij de hand en wandel samen. 

Trappen

Til je peuter niet steeds op als hij een trap op moet. Laat hem dit zelfstandig proberen en blijf achter hem om te helpen waar nodig. 

Vallen mag

Je peuter mag weleens vallen. Zo leert hij wat evenwicht is en hoe hij vallen kan voorkomen. Schrik niet te erg als je peuter valt, maar kijk eerst hoe hij reageert. Als hij merkt dat jij schrikt, denkt hij onmiddellijk dat hij dit ook moet doen en zal hij beginnen huilen. 

Spelen met de bal

Pas als je kindje over een goed evenwicht beschikt, zal het met een bal kunnen spelen. Peutertjes zullen een bal gooien en vangen met twee handjes samen. Pas veel later kan dit met één handje.

Buiten spelen

Laat je peuter zoveel mogelijk buiten ravotten. Buiten kan en mag er zoveel meer dan binnen! Slecht weer? Geen probleem! Ook springen in een plas is dolle pret. Op voorwaarde dat je aangepaste kledij voorziet, natuurlijk. Het moet ook niet altijd speciaal zijn. Een wandeling door het bos of een ritje met de fiets, is ook erg leuk.

Meer weten

Doe mee met de CM-workshop 'Peuters in actie' voor ouders, grootouders en kinderen. Je krijgt er inspirerende speel- en beweegtips waarmee je thuis makkelijk aan de slag kunt. De workshop is niet alleen leerrijk, je geniet er ook van de speeltijd met z’n tweetjes!