Spelen met losse stukjes

Sinterklaas bracht je peuter het mooiste speelgoed. Toch speelt je kindje liever met die tupperwarepot dan met zijn dure barbiepop. Kinderen kunnen uren zoet zijn met kleine prulletjes die je overal in je huis en tuin vindt.

Stukjes uit je huis en je tuin

Steentjes, plankjes, wijnkurken, dopjes van flessen, lege yoghurtpotjes, oude sleutels, wasspelden, lepels, buizen, takken, oude pannen, magazines … Voor jou is het gewoon rommel, voor een kind zijn het waardevolle schatten! 

Kinderen spelen veel liever met ‘losse stukjes’ dan duur spelmateriaal. Bonus: ze zijn gratis. Net daarom zijn losse stukjes ‘waardevol kosteloos materiaal’.

Waarom spelen met losse stukjes?

Losse stukjes zijn ‘echte’ materialen, ook gebruikt door mama of papa. Dat maakt ze voor kinderen veel interessanter. Ze gaan er creatief mee aan de slag: stapelen, verplaatsen, op hun hoofd balanceren, bouwen en combineren op oneindig veel manieren. Ze blijven steeds nieuwe manieren vinden om met de stukjes te spelen.

Losse stukjes hebben nog meer voordelen

 1. Losse stukjes vragen geen handleiding. Je kunt er op honderd manieren mee spelen. Daarom prikkelen ze de fantasie en vindingrijkheid van kinderen veel meer dan ‘echt’ speelgoed. 
 2. Je kind krijgt inzicht in wat je wel en niet met een voorwerp kunt doen. Een klein doosje past bijvoorbeeld in een grote doos, maar niet omgekeerd. 
 3. Nat, droog, warm, koud, hard of zacht … Je kind leert de eigenschappen van materialen kennen. Ze kunnen geluid maken, vlug stukgaan, blinken … Noem maar op!
 4. In fantasiespelletjes leert een kind denken en verbanden leggen. Afhankelijk van de leeftijd spelen kinderen anders met dezelfde materialen. Een baby sabbelt op een wasspeld, een peuter haalt ze in en uit een mandje, een kleuter kan er al huisjes mee bouwen.

Opgepast

 • De losse stukjes mogen niet te klein zijn.
 • De stukjes mogen geen kleine, makkelijk loskomende onderdelen bevatten die ze kunnen inslikken.
 • Let op voor losse stukjes met te scherpe hoeken of randen.
  Test met dit simpel trucje: doe doorschijnende plakband rond de vinger en wrijf hiermee over randjes. Is de rand afgetekend op het plakband, dan is het te scherp. 
 • De verf mag niet afbladeren. 
 • Losse stukjes in zacht pvc kunnen giftige stoffen bevatten. Niet op bijten of sabbelen, dus! 

Hoe spelen met losse stukjes?

Laat kinderen zelf kiezen hoe ze met de losse stukjes spelen. Juist of fout bestaat niet. 

Verzamel dezelfde materialen in kleine bakjes en laat je kind er op los. Dit kan binnen, maar ook buiten in de tuin. En na het spel … samen opruimen, natuurlijk!

Tip: op het internet vind je een heleboel afbeeldingen van leuke spel- en opbergideeën via de zoekterm 'loose parts'.