Spelletjes die de motoriek ondersteunen

Samen spelen is niet alleen leuk, het stimuleert ook nog eens de motoriek van je baby. Ook een babymassage is een fijne activiteit om uit te proberen. Het versterkt de band tussen jouw en je kindje, maar net zoals spelen is het bevorderlijk voor zijn ontwikkeling.

Spelletjes in buiklig

Wil je je kindje stimuleren om zijn hoofd op te heffen? Dan kies je best voor een spelletje in buiklig. Deze spelletjes liggen aan de basis van alle beweegvormen. Ideaal om mee te starten, dus.

  1. Ga voor je baby liggen en neem een kleurrijk voorwerp, zoals een rammelaar of een knuffel. Beweeg dit nu traag links en rechts van zijn hoofdje. Je baby zal zijn hoofdje zachtjes meedraaien om naar het voorwerp te kijken.
  2. Leg je baby op zijn buik op een gym- of strandbal. Rol hem zachtjes naar voor en naar achter, naar links en naar rechts. Zorg er wel voor dat je je baby heel goed vasthoudt.
  3. Leg speelgoed in een kring rond je baby. Dit zal hem stimuleren om te reiken, te kijken en eventueel te rollen.

Spelletjes in ruglig

  1. Neem de voetjes vast en beweeg de beentjes tot ze over elkaar kruisen. Doe ze weer open. 
  2. Hou een beentje naar beneden en breng het andere naar boven (tot ongeveer recht omhoog). Wissel dan van been. 
  3. Neem de handjes vast en beweeg beide armen tot ze over elkaar kruisen. Doe weer open. 
  4. Beweeg een armpje naar boven tot naast het hoofdje en breng weer naar beneden. Wissel daarna van kant.

Spelletjes die rollen stimuleren

Vanaf drie tot vier maanden zou het kunnen dat je je baby op zijn buik legt, enkele seconden wegkijkt, en dat je hem terugvindt op zijn rug. Hoera, je baby begint te rollen! Hij doet dit eerst van buik naar rug en dan pas omgekeerd. Dit lukt vlot als je baby veel in buiklig heeft gelegen. 

Maakt je baby op vijf tot zes maanden nog geen aanstalten om te rollen, dan is dat geen reden tot paniek. Elke baby ontwikkelt zich op een ander tempo, en dat is helemaal oké. Je mag gerust wat helpen met enkele spelletjes.

  1. Duw je baby zachtjes in de juiste richting. Zo zet je de rolbeweging in gang. Probeer dit eens langs beide kanten.
  2. Rol je baby in een grote handdoek, en rol hem er heel traag en rustig terug uit. Voer dit langs beide kanten uit. Zo oefen je meteen ook zijn evenwicht.

Babymassage

Wil je het eerder rustig aanpakken? Geef je baby dan eens een massage. Masseer niet enkel zijn rug en buik, maar ook zijn handen en vingers, voetjes en teentjes. Een babymassage schept een sterke band tussen jou en je baby, en stimuleert bovendien de emotionele en motorische ontwikkeling. De prikkels van de massage zorgen er ook voor dat je baby zich meer bewust is van zijn eigen lichaam. Weet je niet goed waar begonnen? De CM-Gezondheidsacademie organiseert regelmatig een gratis workshop.

Boekentip: 'Stap voor stap. Hoe stimuleer je de motorische ontwikkeling van je kind?', Liesbeth Verhoeven, Lannoo, 2010.