Stilzitten tegengaan

Stilzitten, het zit niet in de aard van een kleuter. Dat heb je ongetwijfeld zelf al gemerkt. Kleuters moeten zo'n drie uur per dag bewegen. Moeilijk? Nee hoor. Met onze tips heb je meteen een bom bewegingsinspiratie.

Ook al beweegt je kleuter regelmatig, toch zit hij nog vaak stil: in de auto, aan tafel, in de klas, in de kinderwagen, voor de televisie … Kleuters brengen 50 tot 85 procent van hun dag al zittend door.

Wist je dat zes op de tien kleuters in de week meer dan één uur tv kijken? In het weekend loopt dit zelfs op tot acht op de tien kleuters! 

Waarom zit je kleuter beter niet te lang stil?

Lang stilzitten is – je raadt het al – niet zo goed voor de gezondheid. Het zorgt voor een slechtere conditie, een hoger vetpercentage, overgewicht en obesitas. Bewegen en spelen is bovendien belangrijk voor de ontwikkeling van je kleuter. 

Goede beweeggewoontes leer je aan in de kindertijd. Een kind af en toe rustig voor de tv zetten is zeker geen probleem (wanneer kun je anders rustig koken of afwassen?). Maar zorg voor voldoende afwisseling tussen zitten, staan en bewegen.

8 activeringstips

Met deze tips zorg je ervoor dat je kind van jongs af aan veel beweegt.

Helpen

Een kleuter helpt graag in de keuken: afruimen, de tafel dekken en zelf in zijn stoel klimmen! Moedig hem aan, hou toezicht en ondersteun waar nodig. 

Zoeken

Verstop spullen in de tuin of in je huis en laat je kleuter op zoektocht gaan. 

In de supermarkt

Laat je kleuter de kinderwinkelwagen voortduwen in de supermarkt en zoek samen naar de ingrediënten op het boodschappenlijstje.

Klimmen

Til je kleuter niet steeds op als hij een trap op moet. Laat hem dit zelfstandig proberen en blijf achter hem om te helpen waar nodig. 

Kinderwagen

Tochtje naar de bakker? Ritje naar de bib? Bij kleine verplaatsingen kan je kleuter zelf stappen of de loopfiets gebruiken. Laat de kinderwagen vaker thuis.

Schermtijd

Maak afspraken over tv-kijken, op de tablet spelen en computeren. Je kleuter zit best niet langer dan één uur per dag achter een scherm. Kondig op tijd aan wanneer je kleuter moet stoppen. ‘Nog één spelletje’ is leuker om te horen dan ‘Zet nu meteen je scherm uit!

Minder zitten

Laat je kleuter eens rechtstaand tv kijken. Dansen de tekenfilmfiguurtjes of bewegen ze raar? Laat je kleuter dit nadoen in de living.

Geef het voorbeeld

Als ouder heb je een belangrijke invloed op het gedrag van je kleuter. Als je ’s avonds aan één stuk door tv kijkt of je smartphone regelmatig vastneemt, denkt je kleuter dat hij dit ook mag. Door je eigen schermtijd te minderen, zal je kind ook minder interesse hebben in schermen.