Duurzaam eten: praktisch en bewust

Als gezin wil je graag bewuste keuzes maken rond voeding. Maar wat maakt nu écht een verschil op het gebied van duurzaam eten? En hoe doe je dat met jonge kinderen? Met deze concrete tips en verrassende inzichten helpen we je op weg.

Voedselverspilling tegengaan

Wist je dat gezinnen met jonge kinderen vaak meer voedsel weggooien dan andere gezinnen? Vooral met kinderen onder de vier jaar loopt de verspilling snel op. En dat terwijl minder verspillen de grootste impact heeft die je als gezin op het klimaat kunt maken. Duurzaam eten begint dus bij slim omgaan met je boodschappen.

 

Wat je eet maakt meer verschil dan waar het vandaan komt

De milieu-impact van voeding hangt meer af van wat je eet dan van waar het vandaan komt. Er wordt maar heel weinig voedsel ingevlogen. Het meeste komt met de boot of over land, waardoor transport een veel kleinere rol speelt dan vaak wordt gedacht. Zelfs die bekende avocado's komen gewoon met de boot. Bewuster kiezen maakt een groot verschil voor duurzaam eten.

Dus in plaats van te focussen op lokaal of van ver, kijk naar wat je op je bord legt. Zo heeft een lokaal stuk rundvlees een veel grotere impact dan kip of groenten die van verder komen. Kies dus vaker voor plantaardige opties of minder impactvolle dierlijke producten.
 

 

Verpakking versus verspilling

Verpakking telt maar voor 10 % mee in de totale voetafdruk. Sterker nog: soms voorkomt het verspilling. Een plastic verpakking rond een komkommer zorgt bijvoorbeeld dat deze 10 tot 14 dagen langer houdbaar blijft. Vermijd onnodige verpakking (zoals waterflesjes of rietjes …), maar voel je niet schuldig als je je kinderen eens voorverpakte koekjes meegeeft. Uiteindelijk draait duurzaam eten om slimme keuzes maken.
 

In samenwerking met Mic Mac Minuscule