Duurzaam opvoeden

Natuurlijk hebben we het beste voor met de toekomst van onze kinderen. We doen ons best zodat ze op een gezonde planeet kunnen opgroeien. Maar duurzaam opvoeden is een uitdaging, niet? Hieronder volgen enkele handige tips.

Borstvoeding is niet alleen gezond voor moeder en kind, het is ook de beste optie voor onze planeet. Borstvoeding is veel goedkoper en je vermijdt het gebruik van grondstoffen, bereidingsenergie, verpakkingsmaterialen, vervoerskosten, ...

Heel wat materiaal, hulpmiddelen en kleding heb je niet lang nodig. Waarom zou je ze nieuw kopen. Vraag na of je spullen kunt lenen bij familie en vrienden, en je kunt op jouw beurt materiaal uitlenen aan anderen. In heel wat steden en gemeenten vind je een ‘Babytheek’ waar je babymateriaal zoals een babybadje, babyrelax, cosleeper of draagdoeken tijdelijk kunt lenen. 

Koop of verkoop kleren of ander babymateriaal tweedehands. Kinderfietsen, kinderkleren of wegwerpluier-systemen … Op tweedehandswebsites of -beurzen of in de kringwinkel vind je vaak de leukste spulletjes voor een klein prijsje. Maar bij sommige producten is het verstandig om alert te zijn, zoals bij een tweedehands autostoel. Veiligheid en hygiëne moeten voorop staan!

Ook onze verplaatsingen met baby’s en kinderen kunnen ecologisch gebeuren. Fietsstoeltjes, bakfietsen en kinderkarren zijn inmiddels niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Wees natuurlijk altijd voorzichtig. Kinderen moeten altijd een aangepaste fietshelm dragen.