Factcheck: Zijn pompelmoes en medicijnen een gevaarlijke combinatie?

Pompelmoes zit boordevol vitaminen en antioxidanten, maar kan de vrucht gevaarlijk zijn in combinatie met medicijnen? We zoeken het uit.

Tekst: Elien Steen

Leestijd: 2 min

26/06/2024

Waar komt dit nieuws vandaan?

Een lezer vroeg aan Gezondheid en Wetenschap of het veilig is om pompelmoes te eten nu ze verschillende medicijnen moet nemen, waaronder een bloedverdunner, cholesterolverlager en bloeddrukverlager. Deze boodschap kwam de afgelopen jaren vaker in het nieuws om mensen te waarschuwen dat zelfs zoiets onschuldigs als een pompelmoes, gevaarlijk kan zijn.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Je lichaam breekt veel medicijnen af dankzij een belangrijk eiwit in de darm en lever: enzym CYP3A4. Pompelmoes kan de werking van dat eiwit in de darm blokkeren, waardoor sommige medicijnen niet goed worden afgebroken. Dit kan ervoor zorgen dat er teveel medicatie in je lichaam blijft, met mogelijke bijwerkingen zoals hartritmestoornissen of nierproblemen. Soms gebeurt net het omgekeerde en zorgt pompelmoes(sap) ervoor dat er te weinig medicatie in het lichaam komt. 

De hoeveelheid CYP3A4 varieert per persoon, dus niet iedereen zal dezelfde bijwerkingen ervaren. Zelfs 1 pompelmoes of 1 glas sap kan al invloed hebben. Hoe vaker je pompelmoessap drinkt, hoe groter die invloed. Pompelmoes moet je vermijden bij sommige cholesterolverlagers, bloeddrukverlagers, bloedverdunners, braakremmers en anti-epileptica.