Bart Demarsin over het aanbod van Samana

Samana: een veilige plek voor langdurig zieken

‘Mensen die langdurig ziek zijn en hun directe omgeving worden geconfronteerd met veel hindernissen. Kleine fysieke handelingen worden een uitdaging, maar ze stuiten ook vaak op onbegrip’, vertelt Bart Demarsin, educatief medewerker bij Samana. ‘Met verschillende activiteiten proberen we hen te ondersteunen.’

8 september 2022

Evi (51): 'Dankzij Samana zie ik mezelf opnieuw graag'

'Zie je dit bord? Ik sloeg het kapot tijdens de Samana-vorming Kintsugi’, vertelt Evi (51) uit Kortrijk. Ze houdt me een gebroken bord voor, de stukken aaneengelijmd met een gouden randje. Er ontbreken twee scherven. ‘Ik herken mezelf in dit bord. Het is kapot, maar zo goed mogelijk hersteld. Het bord ziet er weliswaar anders uit dan eerst, maar ik zie het nog altijd graag.’

13 juli 2023

Als mantelzorger sta je niet alleen

Eric Vandamme is al 27 jaar mantelzorger voor zijn vrouw Marleen. Een taak die hij met veel liefde en toewijding opneemt. ‘Hij is de beste’, verklapt Marleen tijdens het interview.

13 juni 2022

Samen op weg naar meer welzijn in jouw gemeente

Ja, je leest het goed, streven naar meer levenskwaliteit, dat doen we samen. Vul daarom als de bliksem onze Gezonde Buurt-bevraging in.

20 november 2023
Burn-out: van verlies naar herstel

Burn-out: van verlies naar herstel

Een burn-out gaat steeds gepaard met verlies. Verlies van energie, concentratie, geld en goesting. Siska Veranneman (47) uit Oostnieuwkerke kan erover meespreken. Na 24 jaar werken als schadebeheerder belandde ze in een burn-out.

29 november 2023

Redacteur test uit: een week zonder smartphone

24 juli 2023

Factcheck: Zijn natuurgeluiden goed voor je gezondheid?

Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor je gezondheid. Maar welke rol spelen natuurgeluiden daarin? Doet het je goed om een kabbelend beekje of kwetterende vogels te horen?

15 juni 2021

Wereldverbeteraar? Begin bij je buurt

Een leuke buurt om in te wonen, dat wil toch iedereen? CM is nog op zoek naar buurtverbeteraars die deel willen uitmaken van de participatieraad in hun zone. Laat dat woord je niet afschrikken, het klinkt stoffiger dan het is. ‘Wij noemen het af en toe liever een partycipatieraad.’

16 juni 2022
Samana InZich(t) Natacha

Project InZich(t): mensen met een chronische ziekte positief belicht

'Profiteurs, ze willen gewoon niet werken.' Je kent ze wel, de vooroordelen over mensen met een chronische ziekte. ‘Het onbegrip, de stigmatisering, de stereotypering. Dat moet stoppen’, zegt Johan Tourné, directeur van Samana. ‘Via het project InZich(t) brengen we personen met een chronische ziekte op een positieve manier in beeld, letterlijk én figuurlijk.’

22 november 2023

6 redenen waarom een smartphonedetox goed voor je is

Overweeg je een latrelatie met je onafscheidelijke smartphone? Lieven De Marez, professor media, technologie & innovatie bij imec en Universiteit Gent, geeft zes redenen waarom het waardevol is om af en toe je smartphone opzij te leggen.

24 juli 2023

Een dag uit het leven van een maatschappelijk werker

Sinds 5 jaar is Hannelie Taillaert (31) uit Oostende aan de slag als maatschappelijk werker bij CM. ‘En ik had nog geen dag spijt’, getuigt ze enthousiast. We volgen haar een dag op de werkvloer.

13 december 2022