Bart Demarsin over het aanbod van Samana

Samana: een veilige plek voor langdurig zieken

‘Mensen die langdurig ziek zijn en hun directe omgeving worden geconfronteerd met veel hindernissen. Kleine fysieke handelingen worden een uitdaging, maar ze stuiten ook vaak op onbegrip’, vertelt Bart Demarsin, educatief medewerker bij Samana. ‘Met verschillende activiteiten proberen we hen te ondersteunen.’

8 september 2022

Evi (51): 'Dankzij Samana zie ik mezelf opnieuw graag'

'Zie je dit bord? Ik sloeg het kapot tijdens de Samana-vorming Kintsugi’, vertelt Evi (51) uit Kortrijk. Ze houdt me een gebroken bord voor, de stukken aaneengelijmd met een gouden randje. Er ontbreken twee scherven. ‘Ik herken mezelf in dit bord. Het is kapot, maar zo goed mogelijk hersteld. Het bord ziet er weliswaar anders uit dan eerst, maar ik zie het nog altijd graag.’

13 juli 2023

Als mantelzorger sta je niet alleen

Eric Vandamme is al 27 jaar mantelzorger voor zijn vrouw Marleen. Een taak die hij met veel liefde en toewijding opneemt. ‘Hij is de beste’, verklapt Marleen tijdens het interview.

13 juni 2022

Samen op weg naar meer welzijn in jouw gemeente

Ja, je leest het goed, streven naar meer levenskwaliteit, dat doen we samen. Vul daarom als de bliksem onze Gezonde Buurt-bevraging in.

20 november 2023
Burn-out: van verlies naar herstel

Burn-out: van verlies naar herstel

Een burn-out gaat steeds gepaard met verlies. Verlies van energie, concentratie, geld en goesting. Siska Veranneman (47) uit Oostnieuwkerke kan erover meespreken. Na 24 jaar werken als schadebeheerder belandde ze in een burn-out.

29 november 2023

CM-Spaak-vrijwilliger Chantal ontwart administratieve knopen

‘Ik ben in alles een chaoot, maar mijn administratie is piekfijn in orde. Nu gebruik ik dat talent om anderen te helpen.’ Chantal vrijwilligt bij CM-Spaak, een CM-dienst die administratieve hulp aanbiedt. Sinds deze zomer schept ze orde in het papierkluwen van Charlotte die een zenuwziekte heeft.

7 december 2023

Een hart voor Limburg: meer kansen voor kinderen en jongeren

‘De missie van Een Hart Voor Limburg? Het welzijn van kinderen en jongeren in Limburg vergroten’, vertelt algemeen coördinator Petronella Zelissen. ‘Want niet alle kinderen krijgen gelijke kansen. Daarom willen we in ons twintigste jaar tonen dat we onmisbaar zijn’.

7 december 2023

Schenk jezelf een 'Gezondheidscadeau'

Zolang je maar gezond bent! Een waarheid als een koe. Gelukkig heb je je gezondheid (toch gedeeltelijk) zelf in de hand. Want je gedrag kan een grote invloed hebben op je gezondheid.

17 oktober 2023

Vrij Entree

Een quiz, lezing of kookworkshop? Dankzij Vrij Entree hoef je niet langer te zoeken naar een gezellige maandagmiddagactiviteit. ‘Jong of oud, mobiel of minder mobiel, extravert of introvert, van binnen of buiten Brugge … Werkelijk iedereen vindt hier een plaatsje’, vertelt Kateleen Vandenkerckhove, vrijwilliger bij Vrij Entree.

4 juni 2024

Samana maakt een wereld van verschil

‘Als je vertelt dat je chronisch ziek bent, krijg je meteen een stempel opgeplakt. Of ze mijden je zelfs, alsof het besmettelijk is.’ Bij Samana heeft Josiane (59) gelukkig niet het gevoel dat ze wordt uitgesloten. ‘Zij begrijpen wat je meemaakt.’

9 februari 2024

Rita is al meer dan 20 jaar mantelzorger

Mantelzorger zijn daar kies je niet voor, het overkomt je. Daar kan Rita Vanherck over meepraten. Haar man werd zorgbehoevend na een ongeval nu 46 jaar geleden. Sinds 20 jaar voelt Rita zich mantelzorger, maar het kan ook al langer zijn. Want dat ‘zorgen voor’ sluipt er stilletjes aan in. Rita vond gelukkig steun tijdens de cursus ‘Mantelkracht’ van Samana. ‘Die sessies zijn het mooiste wat mij als mantelzorger kon overkomen.’

21 februari 2024

De Zorglijn in 8 vragen

Ontdek in vraag en antwoord alles over de Zorglijn, het aanspreekpunt voor alle vragen over zorg.

12 maart 2024