Maken je inspanningen echt een verschil?

Is het echt zo ongezond om soms een sigaret te roken, een glas wijn te drinken of niet te sporten? Heb je echt een impact als je niet meer met het vliegtuig reist en minder vlees eet? Sam Proesmans, spoedarts en expert volksgezondheid, legt uit hoe je een verschil maakt in deze 3 stellingen.

Meest recent

Verhoogde tegemoetkoming: betaal minder voor medische zorg en krijg extra voordelen

Als je moet rondkomen met een laag gezinsinkomen, kan je in aanmerking komen voor de verhoogde tegemoetkoming. Dan betaal je minder uit eigen zak voor gezondheidszorg en je hebt ook recht op andere financiële voordelen. Wanneer en hoe krijg je de verhoogde tegemoetkoming? Een overzicht.

5 juli 2024 Geldzaken

Stilte is goud – Hoe respectvol met geluid omgaan in je omgeving

'Silence is golden' was meer dan een halve eeuw geleden een hit voor de Britse popgroep The Tremeloes. Stilte is goud, dat is helemaal waar.

5 juli 2024 Preventie en gezondheid

Quiz: wat weet jij over zonnecrème?

Ben jij een geoliede machine als het om zonnecrème gaat? Laat jij je fabels over zonnecrème aansmeren? Test je kennis met onze quiz. Dokter Michiel Bonny, dermatoloog in AZ Groeninge, deelt bij elke vraag zijn inzichten.

4 juli 2024 Lichaam en preventie

Hoe bewaar je je voedsel veilig tijdens warme dagen? 5 tips

Een lekker etentje met fijn gezelschap, dat is de ultieme formule voor een zwoele zomeravond. Maar hoge temperaturen zijn ook ideaal voor allerlei bacteriën. Word je liever niet ziek van al dat eten? Hélène Bonte van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geeft enkele tips over hoe je je voeding veilig bewaart tijdens warme dagen.

3 juli 2024 Voeding

Maken je inspanningen echt een verschil?

Is het echt zo ongezond om soms een sigaret te roken, een glas wijn te drinken of niet te sporten? Heb je echt een impact als je niet meer met het vliegtuig reist en minder vlees eet? Sam Proesmans, spoedarts en expert volksgezondheid, legt uit hoe je een verschil maakt in deze 3 stellingen.

27 juni 2024 Preventie en gezondheid

Slecht slapen op vakantie, hoe komt dat?

Ik ga op reis en neem mee: zonnecrème, een goed boek, een slaapmasker … Dat laatste is één van de tips die slaapexpert professor An Mariman in je reistas stopt om op reis vlot in dromenland te belanden. Ze vertelt ook waarom je op vakantie soms slechter slaapt.

26 juni 2024 Gezond slapen

Factcheck: Zijn pompelmoes en medicijnen een gevaarlijke combinatie?

Pompelmoes zit boordevol vitaminen en antioxidanten, maar kan de vrucht gevaarlijk zijn in combinatie met medicijnen? We zoeken het uit.

26 juni 2024 Factcheck en quiz

Als geneesmiddelen in het milieu belanden: ‘Vissen kunnen zich moeilijker voortplanten door anticonceptiepillen’

Geneesmiddelen die in het milieu terechtkomen, kunnen een probleem vormen voor planten en dieren in het water. Professoren Delphine De Smedt, verbonden aan de vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg en Karel De Schamphelaere, expert in ecotoxicologie aan de Universiteit Gent, leggen uit hoe geneesmiddelen ons milieu beïnvloeden.

18 juni 2024 Klimaat en gezondheid

7 tips om een festival gezond door te komen

Of je nu naar Rock Werchter, Tomorrowland of Pukkelpop gaat, gezonde keuzes maken is niet altijd makkelijk tijdens het festivalseizoen. Sta je toch liever fris en fruitig op de weide? Dan vormen deze zeven tips de line-up.

13 juni 2024 Preventie en gezondheid