Slaap

Weet altijd als eerste wat er leeft in jouw buurt.

Quiz: Wat weet jij over de link tussen je darmen en je mentaal welzijn?

Bepaalt je darmflora je mentale en emotionele welzijn? Iedereen ondervond wel al eens dat stress een invloed heeft op de werking van je darmen. Maar wist je dat het ook omgekeerd kan? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat darmbacteriën een rol spelen bij hoe je je voelt. Professor Kristin Verbeke legt uit wat we al weten.

3 april 2024

Van dromen tot nachtmerrie: de impact van slaaptekort

In een wereld die nooit lijkt te slapen, wordt slaaptekort een alomtegenwoordig probleem. Iedereen heeft slaap nodig, want de gevolgen van te korte nachten zijn niet mals. Neuroloog en Slaapexpert Inge Declercq legt uit.

13 maart 2024

Start to Sleep: beter slapen in 6 weken

Op 6 weken tijd Je slaapklachten aanpakken? Het kan dankzij Start to Sleep. Stapsgewijs doorloop je onze slaaptherapie, en op basis van jouw slaapdagboek berekenen we nieuwe slaapschema’s die je helpen om beter te slapen. Dankzij een hands-on aanpak en dagelijkse monitoring schakelen we snel wanneer de slaapschema’s niet op jouw maat zijn.

13 december 2023

CM-deals slaap

Een gezond slaappatroon vraagt inspanning, maar het loont. We geven je hier een overzicht van producten die je hierin mogelijk kunnen ondersteunen.

28 november 2023

Slaapdoppen op maat

Slaapdoppen op maat passen perfect in je oren en verminderen lawaai dat je uit je nachtrust houdt of haalt. Een snurkende partner, verkeerslawaai of andere stoorzenders worden gedempt. Laat je slaapdoppen op maat maken in een Audika hoorcentrum (het vroegere Goed hoorcentrum).

22 augustus 2023

Slaap, kindje, slaap. Ook vanaf de lente, please

Heb jij jonge kinderen? Dan weet je dat een goede nachtrust goud waard is. Maar nu de lente in aantocht is, kan daar serieus wat storing op zitten. Het wordt langer licht, de zon komt vroeger op, de dagen tijdens de paasvakantie verlopen rommelig en de nachten worden warmer. Slaapcoach Karen Claes geeft tips voor 4 concrete situaties.

20 juni 2023

Factcheck: Slaap je beter onder een verzwaringsdeken?

Tal van slaap- en andere winkels prijzen ze aan: verzwaringsdekens. Ze zouden je helpen om beter te slapen en fitter wakker te worden. Maar klopt dat ook?

23 mei 2023

Waarom droom je wat je droomt?

Mijn kleuterjuf brieste en bulderde, en spatte plots uiteen in suikerspin en monarchvlinders. Gelukkig schoot ik toen wakker. Je dromen serveren je ‘s nachts de meest merkwaardige schouwspelen. Waarom is dat? En hebben die dromen je iets te vertellen?

15 mei 2023

Wat zegt je smartwatch over je slaap?

‘Sinds ik ontdekte dat mijn smartwatch mijn slaap registreert, ben ik heel benieuwd. Zijn deze gegevens wel betrouwbaar? En wat zeggen ze over mijn slaap?’ Redacteur Cathelijne slaapt er een nachtje over en stapt met de gegevens van haar horloge naar slaapexpert Inge Declercq.

20 maart 2023
Zo trotseer je een koud bed

Een koud bed trotseren: 7 feiten en fabels op een rijtje

Uit je warme zetel komen om in een koud bed te kruipen. In de winter is gaan slapen niet altijd aantrekkelijk. Een jenever, flanellen pyjama en geitenwollen sokken bieden toch soelaas tegen een ijskoude nacht? We toetsen 7 feiten en fabels af bij slaapexpert An Mariman.

13 januari 2023

Is apart slapen slecht voor je relatie?

Heeft apart slapen een effect op je relatie? We spraken met Kathleen Maes en Tony Van Herpe, al 15 jaar een koppel, en relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe.

14 december 2022

Tandenknarsen en kaakklemmen

Voelen je kaken 's morgens soms stijf of gespannen? Klaagt je partner af en toe over het lawaai dat je 's nachts met je tanden maakt? Dan heb je misschien last van tandenknarsen en kaakklemmen.

13 december 2022