Slaap

Weet altijd als eerste wat er leeft in jouw buurt.

Waarom slapen wij?

Slaap zorgt er in de eerste plaats voor dat je lichaam de rust krijgt om fysiek te herstellen van de dag. Niet alleen je lichaam maar ook je geest neemt ’s nachts wat rust om de volgende ochtend weer aan een nieuwe dag te kunnen beginnen.

27 november 2022

Slaap, kindje, slaap. Ook in de zomer, please

Heb jij jonge kinderen? Dan weet je dat een goede nachtrust goud waard is. Maar in de zomer kan daar serieus wat storing op zitten. Het is langer licht, de zon komt vroeger op, de dagen verlopen rommelig en de nachten zijn te warm. En net als je kindje dat gewend is, duikt de ‘normale’ routine weer op. Slaapcoach Karen Claes geeft tips voor 4 concrete situaties.

20 juni 2023

Hoe beïnvloeden voeding, roken en alcohol je slaap?

Er zijn verschillende factoren die op jouw slaappatroon inwerken. Wanneer je die kent, is het makkelijk hierop in te spelen en zo de ideale omstandigheden voor een ideale nachtrust te creëren.

27 november 2022
Zo trotseer je een koud bed

Een koud bed trotseren: 7 feiten en fabels op een rijtje

Uit je warme zetel komen om in een koud bed te kruipen. In de winter is gaan slapen niet altijd aantrekkelijk. Een jenever, flanellen pyjama en geitenwollen sokken bieden toch soelaas tegen een ijskoude nacht? We toetsen 7 feiten en fabels af bij slaapexpert An Mariman.

13 januari 2023

Heeft bewegen invloed op je slaap?

Sport en beweging overdag zorgen ervoor dat je fysiek vermoeid geraakt en kunt ontspannen. Regelmatig bewegen bevordert bovendien snel inslapen en een diepere slaap. Hierdoor herstellen lichaam en geest beter en rust je beter uit.

27 mei 2022

Zo kruip je ontspannen onder de wol

De overgang van wakker zijn naar slapen verloopt geleidelijk. Daarom is het belangrijk dat je je lichaam rustig voorbereidt op de nacht.

27 november 2022

Goede slaaphygiëne: wat kun je zelf doen?

Een goede slaaphygiëne is noodzakelijk voor een goede nachtrust. Acht tips om goed uitgerust aan de ontbijttafel te verschijnen.

27 november 2022

Healthy Habits: gezond snacken

Je leert in dit traject van 3 maanden alles over het maken van gezonde snackkeuzes.

27 november 2022

Slaapproblemen: wie kan me helpen?

Wil je graag werken aan je slaappatroon maar laat je je hierbij graag begeleiden door een professional? Dan kan je via verschillende zoekmodules op zoek gaan naar een psycholoog, psychotherapeut, kinesitherapeut of psychiater in je buurt.

27 november 2022

Is apart slapen slecht voor je relatie?

Heeft apart slapen een effect op je relatie? We spraken met Kathleen Maes en Tony Van Herpe, al 15 jaar een koppel, en relatietherapeute Sybille Vanweehaeghe.

14 december 2022

Wat is slaap?

Een normale, gezonde slaap bestaat uit vier tot vijf blokken waar telkens dezelfde vier fases in terugkomen

23 november 2022

Slaapverschillen

Hoeveel slaap heb je als volwassene nodig? Dat is voor iedereen verschillend. Een belangrijke maatstaf is de mate waarin je overdag functioneert zonder slaperig te worden. Lukt dat vlot? Dan heb je voldoende geslapen.

23 november 2022