Weerbaar op het werk: 'Twee jaar lang stond mijn leven op pauze'

De kloof tussen arbeidsongeschiktheid en de werkvloer is niet te onderschatten. Hoe pik je de draad weer op? En vooral: hoe groot is de stap om terug te keren naar het werk? Evi Bulteel (26) uit Gent was twee jaar lang arbeidsongeschikt, sinds kort mag ze progressief aan de slag. Ze hield een dagboek bij van haar vooruitgang.

15 november 2023

Eenzaamheid bij studenten

Je studentenjaren. De tijd van je leven. Blokken en examens wissel je af met op de lappen gaan met oude en nieuwe vrienden. Maar klopt dat clichébeeld van het studentenleven wel? Voor Iris De Valck (18) in elk geval niet. ‘Buiten de les heb ik weinig contact met mijn klasgenoten. Ik voel me vaak alleen.’ Uit onderzoek van Teleblok blijkt dat eenzaamheid bij studenten vaker voorkomt dan je denkt.

13 mei 2022

Studente Iris: ‘Het gevoel eenzaam te zijn, zit ondertussen ver weg.’

‘Eerlijk? Ik kon me niet voorstellen dat iemand op mijn verhaal zat te wachten.’ In mei 2022 vertelde studente Iris De Valck (19) in Leef dat ze zich vaak eenzaam voelde. De dappere getuigenis raakte bij velen een gevoelige snaar. En voor Iris was het de aanzet om haar eigen leven een nieuwe wending te geven.

5 januari 2023

To-dolijstjes: de zin en onzin ervan

De was insteken, boodschappen doen, verzekeringspremie betalen … de to-dolijst kan ellenlang worden. Moeten we ook weleens ‘ademhalen’ op de lijst zetten? Of maak je beter geen lijst? Als ervaringsdeskundige stel ik mijn vragen aan prof. Maarten Vansteenkiste, ontwikkelings- en motivatiepsycholoog.

21 december 2023

Kwispelend naar het werk dankzij de kantoorhond

Een kantoorhond zou een positief effect hebben op het welzijn van medewerkers. Maar wat met mensen die geen nood hebben aan een hijgende collega? En zijn die extra aaitjes voor de dieren zelf alleen maar een zegen? We leggen het voor aan hondengedragsdeskundige Miet Lambrichts (40), onderzoeker werknemerswelzijn aan de KU Leuven Joni Delanoeije (32) en bedrijfsleider Frederik Knapen (39) die zelf ook een viervoeter heeft rondhuppelen.

14 juli 2022

Er keihard voor gaan in de zachte sector

Werken in de zachte sector? Dan denk je aan empathie tonen, sociaalvoelend zijn en jezelf wegcijferen. Niet altijd eenvoudig. Maar voor Jeroen De Troyer, Petra Hauben en Janerose Merilos weegt dat niet op tegen de zonzijde van hun job. ‘Aan ons werk zitten dagelijks vele gouden randjes.’

9 september 2023
Opnieuw aan het werk na een burn-out? Tamara Steegmans vertelt erover.

Na haar burn-out ging Tamara opnieuw aan het werk

Een op vijf voelt zich niet goed in zijn job. Het aantal werknemers dat langdurig uitvalt wegens een burn-out groeit zienderogen. Ook Tamara Steegmans (33) ontsnapte er niet aan. Met de hulp van een Track Coach is ze terug, en sterker dan ooit.

17 november 2022

Drie luisteroefeningen om beter te ademen

Nog op zoek naar een goed voornemen voor 2024? Juister ademen is een uitstekende keuze. Het is een cadeautje aan jezelf want je kunt stress dan beter reguleren. Met enkele simpele oefeningen kom je al een heel eind.

15 januari 2024

‘Als het druk is, vliegt de nacht zo voorbij’

Pascale Slootmans (55) is Aircraft Cabin Technician bij Brussels Airlines. Ze zorgt ervoor dat alles in de vliegtuigen tiptop in orde is. Omdat onderhoud permanent gebeurt, werkt ze in een drieploegenstelsel. Heeft dat een impact op haar gezondheid?

15 februari 2024