Stilte is goud – Hoe respectvol met geluid omgaan in je omgeving

'Silence is golden' was meer dan een halve eeuw geleden een hit voor de Britse popgroep The Tremeloes. Stilte is goud, dat is helemaal waar.

Tekst: Philip Hoorne

Beeld: Unsplash

Leestijd: 2 min

05/07/2024

Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft aangetoond dat langdurige blootstelling aan lawaai kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, slaapstoornissen, stress, gehoorproblemen, verminderde cognitieve functies en een minder goed werkend immuunsysteem.

Niemand wil met die gezondheidsperikelen te maken krijgen door het toedoen van anderen. Maar wat kan je zelf doen om andermans gezondheid te beschermen? Wat kan je zelf doen om het voor anderen en voor jezelf stiller te maken?  Binnenshuis, maar ook buiten, want de zomer is de meest lawaaierige periode van het jaar. Hier zijn enkele concrete tips.

Zet hem op je kop

Of je nu naar de nieuwste hits luistert, een spannende film kijkt, of een Zoom-vergadering bijwoont, een koptelefoon zorgt ervoor dat jouw geluid enkel en alleen voor jou bestemd is. Voorkom dat je huisgenoten met jouw muzieksmaak, die de hunne niet is, worden geconfronteerd. Niet iedereen waardeert een portie death metal bij het ontbijt.

Volumeknop op bibliotheekniveau

Geen fan van een koptelefoon? Weet dan dat je huis geen discotheek is. Zet de muziek niet te luid en houd in het bijzonder die boenke boenke bastonen in bedwang. Vooral ‘s avonds laat en ’s morgens vroeg wil je niemand op stang jagen met gejengel en gedreun

Lichtvoetig als een ninja

Ren niet door het huis als een op hol geslagen bizon, maar loop zachtjes en onopvallend als een ninja. Vooral als je in een appartement woont, of in een huis met een houten of tegelvloer, is dat aangewezen. 

Demp die geluiden

Dikke gordijnen en kussentjes dempen het geluid. En je huis wordt er knusser door. 

Deurbeleid: zachtjes

Niets is zo ergerlijk als een deur die wordt dichtgesmakt. Sluit deuren alsof je huis vol ligt met slapende baby’s. Die wil je niet wekken toch?

Kies voor stille huishoudapparaten

Wasmachines, vaatwassers en droogkasten hebben vaak een stille modus. Gebruik die. Vooral tijdens de avonduren is zo'n stilteknop deze apparaten een zegen voor de rust. 

Buiten heersen de vogels

Houd buitenshuis het volume van je gesprekken en activiteiten in toom. Ook in je tuin of op je balkon luister je bij voorkeur naar muziek met een koptelefoon op. Denk eraan dat je buren heel waarschijnlijk meer houden van het gekwetter van de vogeltjes en het ruisen van de bomen dan van wat uit jouw speakers spuit.

Gazon maaien

Elektrische grasmaaiers of modellen met een accu, maken veel minder geluid dan benzinemaaimachines. Goed voor uw eigen oren en die van de omwonenden, maar ook goed voor het milieu, want ze stoten geen vervuilende gassen uit. Bovendien vereisen ze minder onderhoud en zijn ze lichter en makkelijker wendbaar. Maar nog beter: sla eens een maaibeurt over. De vlinders en bijen zullen je dankbaar zijn. 

 

Geluidsoverlast: een stille moordenaar?
Lees meer