Slaapverschillen

Hoeveel slaap heb je als volwassene nodig? Dat is voor iedereen verschillend. Een belangrijke maatstaf is de mate waarin je overdag functioneert zonder slaperig te worden. Lukt dat vlot? Dan heb je voldoende geslapen.

Leeftijd

Naarmate je ouder wordt, heb je minder slaap nodig. Zo hebben senioren vaak met zes tot 6,5 uur slaap genoeg.

Met het ouder worden, verandert ook je slaapstructuur. Het duurt langer voor je in slaap valt en je slaapt ook minder diep. Daardoor is de slaap vaker onderbroken en wordt hij oppervlakkiger. Vaak maken mensen zich hierover zorgen maar het is volstrekt normaal.

Slaapbehoefte

Hoeveel slaap je nodig hebt, wordt onder meer beïnvloed door de fysieke activiteiten die je overdag doet. Wie een hele dag zware inspanningen levert, heeft een grotere slaapbehoefte dan wie de hele dag stilzit. Naarmate je ouder wordt, ben je vaak ook minder actief overdag. Ook dat heeft een invloed op het aantal uren slaap dat je nodig hebt.

Kort- en langslapers

Gemiddeld heb je als volwassene acht uur slaap per nacht nodig.  Kortslapers zijn met zes uur uitgerust. Langslapers hebben dan weer negen tot tien uur slaap nodig om goed te functioneren.