Slaap: wat is het?

Een normale, gezonde slaap bestaat uit vier tot vijf blokken waar telkens dezelfde vier fases in terugkomen

23/11/2022

Doezelslaap

De eerste fase is de doezelslaap. Tijdens deze eerste fase maak je de overgang tussen wakker zijn en slapen. Je kunt je ogen niet meer open houden, sluimert wat en valt uiteindelijk in slaap. Je slaap is nog erg licht zodat je heel gemakkelijk weer wakker wordt. Deze fase duurt meestal slechts enkele minuten.

Lichte slaap

De tweede fase is de lichte slaap. Tijdens deze fase worden je spieren meer ontspannen en adem je rustiger.

Diepe slaap

Daarna volgt de derde fase, de diepe slaap. Na ongeveer een halfuur lichte slaap, kom je in een diepe slaap terecht. Je lichaam ontspant zich volledig en bouwt energie op voor de volgende dag. Tijdens je diepe slaap word je niet gemakkelijk wakker. Wie dan toch gewekt wordt, kan zich gedesoriënteerd of slaapdronken voelen.

Droomslaap

Tot slot is er de vierde fase, de droomslaap of de REM-slaap. REM staat voor ‘Rapid Eye Movement’ en verwijst naar de snelle oogbewegingen die je tijdens deze fase van de slaap maakt. Je ademhaling en hartslag worden onregelmatig, de spieren van je armen en benen zijn heel ontspannen en je hersenen zijn erg actief. De droomslaap is heel belangrijk voor je hersenen. Het is in deze fase dat ze de gebeurtenissen en informatie van de dag verwerken en ordenen. Als je tijdens je droomslaap wakker wordt, ben je meteen helemaal wakker omdat je hersenen al zo actief zijn.

Verschillen doorheen de nacht

Gedurende het eerste deel van de nacht overheerst de diepe slaap die je lichaam gebruikt om te recupereren. Gedurende het tweede deel van de nacht wisselen lichte slaap en droomslaap elkaar af. Tegen de ochtend word je dan ook gemakkelijker wakker van een voorbijrijdende auto of van de buurman die naar zijn werk vertrekt.

Iedereen droomt

Ook al denk je dat je nooit droomt, iedereen droomt elke nacht ongeveer anderhalf tot twee uur. Je droomt het meest tijdens de droomslaap. Die dromen zijn vaak het meest levendig en emotioneel, maar ook tijdens de andere fases van je slaap kun je dromen. Alleen wanneer je tijdens een droom of onmiddellijk erna wakker wordt, kun je je er nog iets van herinneren.

Wakker tijdens je slaap

Doorheen je slaap word je, tussen de verschillende fases en blokken door, regelmatig wakker. Dat is volkomen normaal. Meestal duurt het maar enkele seconden en weet je er nadien niets meer van.