Goed voorbereid naar het verloskwartier

Sta je op het punt om te bevallen? Dan laat je het liefst niets aan het toeval over op de grote dag. Voor vroedvrouwen Jolien Brandt en Kylie Vander Cruys van UZ Brussel kunnen deze tips niet ontbreken op je checklist.

Bevallen met een plan: check

Een bevallingsplan is een leidraad voor je partner en hulpverleners tijdens de bevalling. Van zodra je uitgerekende datum dichterbij komt, kan je je wensen op papier zetten. Eens het zover is en je arriveert op het verloskwartier, kan je je plan afgeven aan de verloskundigen van dienst. Zij nemen je wensen zorgvuldig door.  

Denk al eens na over deze vragen:  

  • Wie wil je bij jou op het verloskwartier?
  • Wie mag de navelstreng doorknippen?
  • Wil je je baby meteen op je blote huid houden na de geboorte?
  • Wil je borstvoeding geven en je baby meteen na de bevalling voor de eerste keer aanleggen?
  • Van welke pijnstillingsmethode(s) wens je gebruik te maken tijdens de arbeid?
  • Voor welke interventies sta je open?

Maar hou het realistisch. Hoe goed je je bevalling ook voorbereid, op het moment zelf is vooral de natuur aan het werk. En soms betekent dat dat je bevalling anders verloopt dan gepland. Wie weet heb je medicatie nodig om je weeën te stimuleren of geraakt je baby in ademnood en heb je de hulp nodig van een zuignap om geen tijd meer te verliezen. De gezondheid van jou en je baby gaat steeds voor. Het helpt om daar op voorhand bij stil te staan, zodat je nadien niet teleurgesteld bent.    

Bereid je voor op de pijn, zonder angst: check!

Zwangere vrouwen polsen vaak naar de ervaringen van andere moeders. Dat is normaal, al krijg je waarschijnlijk vooral te horen hoe verschrikkelijk pijnlijk de bevalling is. Maar als je doorvraagt, kan bijna niemand die pijn echt beschrijven. Dat komt omdat de pijn, en de herinnering eraan, redelijk snel verdwijnt eens de baby er is.  

Er bestaan verschillende manieren waarop je de pijn zo goed mogelijk kan bestrijden:  

  • Vraag je partner of de vertrouwenspersoon die je vergezelt om je te masseren;
  • Misschien kan je een warm bad nemen in je kamer;
  • Concentreer je op enkele simpele ademhalingsoefeningen;
  • Misschien maakt het ziekenhuis gebruik van lachgas om de scherpste randjes weg te nemen;
  • Vraag tijdig naar een epidurale verdoving als je die wenst. 

Sommige hulpmiddelen, zoals de massage- en ademhalingstechnieken, kan je op voorhand thuis al eens oefenen. Maar ook op het moment zelf in het verloskwartier staan de verloskundigen altijd klaar om jou en je partner te begeleiden.  

 

Maak je verloskamer zo huiselijk mogelijk: check!   

Om je zo goed mogelijk te ontspannen tijdens de weeën, kan je het zo comfortabel mogelijk maken in de bevallingskamer. Steek naast de kleren en toiletartikelen voor jou en je baby bijvoorbeeld ook dit in je koffer:

  • Een kleine speaker om muziek af te spelen. Stel een playlist samen met je favoriete muziek, van stevige punkrock tot rustige pianomuziek.
  • Lekkere, luchtige snacks, maar ook druivensuiker en energiedrankjes. Want je hebt al je energie nodig.
    Een warme maaltijd kan nog aan het begin van je arbeid, maar dan voorzie je die het beste zelf. Het kan zijn dat er geen maaltijden (meer) beschikbaar zijn in het ziekenhuis op het moment dat je die nodig hebt. Sowieso is een stevige maaltijd afgeraden eens de bevalling vordert. Je zou kunnen overgeven van de pijn en inspanning. En mocht de bevalling uitzonderlijk toch uitdraaien op een spoedkeizersnede of je wenst een epidurale tegen de pijn, dan heb je beter geen te volle maag.