Het belang van jouw stem

Wist je dat jouw stem een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van je kind? Al van bij de geboorte klinkt je stem het meest vertrouwd voor je kindje. Ouders die veel praten en zingen met hun kinderen, stimuleren bovendien de taalontwikkeling van hun kinderen.

Vanaf de geboorte herkennen baby's de stemmen van hun ouders en kunnen ze die onderscheiden van andere stemmen. Door te luisteren naar hun stemmen, leren kinderen niet alleen de taal, maar ook de nuances en intonaties die bij de taal horen. 

Ouders die veel praten en zingen met hun kinderen, stimuleren de taalontwikkeling van hun kinderen. Praat tegen je kind, op hun niveau, over de dingen die je ziet en doet. Zo help je je kind om nieuwe woorden te leren en te begrijpen. Door ook vragen aan je kind te stellen en te reageren op wat het zegt, help je bovendien hun taalvaardigheid te ontwikkelen en leren ze hun gedachten uiten. 

Behalve praten, kun je ook zingen. Baby’s en peuters zijn dol op liedjes, rijmpjes en versjes. Ze genieten van het ritme en de melodie. Dat ze tegelijk klanken herkennen en zo hun taalgevoel ontwikkelen, is mooi meegenomen. Is je kindje moe of onrustig, dan kunnen wiegeliedjes troost en rust brengen.  Smeer dus je stembanden en leef je uit met 'Slaap kindje slaap', 'De wielen van de bus', 'Hoedje van papier'…