Samen lezen met je baby

Ook baby’s houden van boeken. Al na drie of vier maanden vinden ze het fijn om boekjes te ontdekken, ermee te experimenteren en ze samen met jou in te kijken.

Voor je kindje zijn boeken speelgoed. Geweldige attributen om mee te zwaaien, op te slaan of op te sabbelen. Ook dat hoort bij het ontdekken van boeken. Leg de boekjes overal: in de box, op de speelmat, op het verzorgingskussen en laat je kindje naar hartenlust experimenteren.

Stoffen ritselboekjes zijn ideaal om mee te starten: ze kunnen tegen een stootje én in de wasmachine. Maar er zijn ook badboekjes, kartonboekjes en houten boekjes. Meestal met herkenbare voorwerpen of dieren die aansluiten bij de belevingswereld van je baby. Eens je baby actiever wordt, zijn kartonboekjes ideaal. Veel boeken bevatten flapjes, spiegeltjes, voelelementen die de zintuigen van je baby prikkelen. 

De eerste weken en maanden zoeken baby’s vooral zwart/wit-contrasten in hun omgeving. Heel wat boekjes voor baby’s spelen daarop in. Ze tonen eenvoudige zwart/wit-figuren of -dieren op een vaak felle achtergrond. Je zult merken dat je baby hier heel erg door gefascineerd is. Of waarom maak je geen boekje op maat van jullie familie? Maak een klein, stevig fotoalbum met foto’s van je baby, familieleden, huisdieren. In geen tijd wordt het wellicht het lievelingsboek van je kindje. 

En niets leuker dan samen in boekjes kijken. Dat kan lang voor je kind echt meeleeft met verhalen. Neem je kind op schoot, zodat jullie elkaar kunnen aankijken. Laat hem grijpen, kijken, proeven en voelen. Vertel zelf wat jullie zien, maak geluidjes, zing liedjes. Je merkt meteen wat je kind fijn vindt. Als zijn aandacht afdwaalt, stop je. Maak van dit voorlezen een vast ritueel, bv. na een voeding. Op die manier zal je kindje naar jullie boekenmomenten uitkijken.

Wanneer je kindje zes maanden is, krijg je in het consultatiebureau een Boekstart-babypakket. Daarin vind je een eerste zacht voelboekje, een infobrochure en de Boekstart groeimeter.