Wanneer is je kindje te ziek voor de crèche of school?

Je kindje is ziek opgestaan. Soms is het overduidelijk dat het niet naar de crèche of de kleuterklas kan. Maar wat doe je bij milde ziektesymptomen? Laat je je kind rustig thuis aansterken? Of breng je het toch, vaak met een bang hartje, naar de crèche of de kleuterklas? Met deze 5 vuistregels helpen we je bij jouw beslissing.

Heeft je kindje koorts? 

Dan is het duidelijk. Verwittig de crèche of de kleuterklas en laat je kindje thuis uitzieken. Je kindje heeft koorts als de lichaamstemperatuur 38°C of meer is. Breng het pas weer naar de opvang of school als het minstens 24 uur koortsvrij is. De koorts kan ook het gevolg zijn van een recente vaccinatie. Dat is normaal en het is geen reden om je kindje thuis te houden.
 

Last van een verkoudheid?

Wie heeft er in deze periode geen last van een loopneusje of een lichte hoest? Met deze symptomen hoef je je plannen niet om te gooien. Merk je een zwaardere hoest en eventueel ademhalingsproblemen op? Dan is de crèche of de kleuterklas geen goed idee. 
 

Waterige stoelgang

Heeft je kindje plots een waterige stoelgang en blijft het niet bij één keer? Ook dan kan het beter uitzieken in een vertrouwde omgeving. Diarree gaat meestal vanzelf over. Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen. 
 

En wat met braken? 

Kinderen geven veel sneller over dan volwassenen. Zijn er geen andere ziekteverschijnselen en voelt je kind zich verder goed? De oorzaak is dan meestal onschuldig en het gaat vanzelf weer over. Als het overgeven eenmalig is, hoef je je geen zorgen te maken. Ook wanneer je baby een gulpje melk teruggeeft of als het last heeft van reflux is er geen reden om je kind thuis te houden.  
 

Plotse huiduitslag of blaasjes

Als je plots huiduitslag of blaasjes bij je kind opmerkt, dan kan dat de voorbode zijn van windpokken of een andere virale ziekte die huiduitslag geeft. Het gaat vaak om besmettelijke kinderziekten. Daarom is het beter om je kindje thuis te houden. Zo steekt het geen andere kinderen aan. 
 

Kortom …

Kijk hoe je kindje zich voelt. Is het minder actief dan je gewoon bent? Is het meer vermoeid, hangerig, zeurderig? Dan heeft het zeker baat bij extra rust in een vertrouwde en rustige omgeving. Hou je kindje ook thuis als het te ziek is om mee te doen met de normale activiteiten in de crèche of in de kleuterklas. Ook als je merkt dat het te veel aandacht en zorg van de juf of onthaalouder nodig heeft, wijzig je best je plannen.