Beter voorkomen dan genezen

Geef je kind een goede start. Vermijd passief roken en bescherm je baby tegen de zon. Zo vermijd je ziekte en ongemak op latere leeftijd.

Vermijd passief roken 

Doordat hun afweersysteem nog onvoldoende ontwikkeld is, zijn baby’s en peuters extra gevoelig voor de gevolgen van passief roken. Door in een rokerige omgeving op te groeien, hebben ze vaker last van neus-, keel- en ooraandoeningen zoals middenoorontstekingen en van luchtweginfecties zoals bronchitis, bronchiolitis en longontstekingen. Ook de ernst en de frequentie van astma-aanvallen ligt hoger. Er zijn ook gegevens die erop wijzen dat het risico op hart- en vaatziekten en kanker, waaronder lymfomen, leukemie en hersentumoren, hoger ligt. Het risico op wiegendood ligt ook tot vijf keer hoger bij kinderen van rokende ouders.

Bescherm je baby tegen de zon

Iedereen heeft een bepaald aantal uren dat je tijdens je leven in de zon kunt doorbrengen. Hoe beter je kinderen tegen de zon beschermt, hoe meer ‘zonnekapitaal’ ze overhouden en hoe kleiner de kans dat hun huid op latere leeftijd schade ondervindt van de zon. Bovendien is de kinderhuid extra gevoelig voor de zon. Kinderen kunnen slechts vijf tot tien minuten onbeschermd in de zon zonder te verbranden. Een kinderhuid herstelt ook trager van zonnebrand. 

Veelgestelde vragen over zonnebescherming

Dermatologen raden aan om kinderen jonger dan een jaar niet rechtstreeks in de zon te laten komen. Zet hen dus steeds in de schaduw en gebruik een degelijke parasol op de kinderwagen die voldoende dicht geweven is en niet te veel rechtstreeks zonlicht doorlaat.

Na hun eerste verjaardag mogen kinderen met blote armen en benen in de zon komen maar slechts voor korte periodes en niet tussen 11 en 15 uur als de zon het felst schijnt. De lichaamsdelen die rechtstreeks in contact komen met de zon smeer je in met een zonneproduct met (zeer) hoge beschermingsfactor (minstens beschermingsfactor 30 maar beter nog beschermingsfactor 50).

  • Kies eventueel uv-beschermende (zwem)kleding. 
  • Smeer lichaamsdelen die rechtstreeks in contact komen met de zon in met een dikke, egale laag zonnecrème met een hoge beschermingsfactor speciaal voor kinderen. 
  • Smeer je kind vijftien tot dertig minuten voor ze in de zon komen en herhaal dat om de twee uur. Smeer na het zwemmen, afdrogen of intens zweten je kind vlugger terug in. 
  • Zelfs in de schaduw kunnen kinderen verbranden. Smeer ze dus ook dan in. 
  • Zet je kind een zonnehoedje of pet op. 
  • Ook een zonnebril is geen overbodige luxe. Kies een zonnebril die uv-stralen uit het licht filtert. 
  • Laat kinderen voldoende water drinken om het verloren vocht terug aan te vullen.
  • Geef het goede voorbeeld. Kinderen imiteren immers het gedrag van hun (groot)ouders.