Koolhydraatarm dieet: een goed idee?

Het koolhydraatarm dieet won de afgelopen jaren enorm aan populariteit. Maar is het wel zo gezond om aardappelen, brood en pasta zoveel mogelijk van het menu te schrappen? Wij zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

28/11/2021

Je koolhydraatinname is lager dan 33 % van de totale energiebehoefte of ongeveer 110 gram koolhydraten per dag. Door minder koolhydraten in te nemen ligt de energie-inname lager, op voorwaarde dat er niet méér vet- en eiwitrijke voeding opgenomen wordt.

Koolhydraatarm eten staat centraal bij bekende diëten als: Atkins, Dukan, Dr. Frank dieet …

Voordelen

  • Je vermagert door toegevoegde suikers en geraffineerde koolhydraten in snoep, frisdrank, witte graanproducten … te vermijden.
  • Het hongerhormoon wordt onderdrukt en het verzadigingshormoon wordt aangesterkt. Daardoor heb je minder eetlust.
  • Dit dieet is zowel positief voor patiënten met diabetes type 2 als voor mensen met overgewicht of obesitas.

Nadelen

  • Met dit dieet heb je een tekort aan mineralen (bv. thiamine, foliumzuur, vitamine C, ijzer en magnesium).
  • Dit dieet vraagt een strikte begeleiding van een arts of diëtist.
  • In een normaal leefpatroon is dit dieet moeilijk lang vol te houden.

Bron: www.gezondleven.be