4 onverwachte dingen waarbij een logopedist kan helpen

Een logopedist ondersteunt je bij spraakproblemen. Zo leer je beter articuleren of bepaalde letters correct uitspreken. Maar ze doen nog veel meer. Zelfs dingen waar je niet aan zou denken.

Deze verrassende dingen doet een logopedist:

Op school botsen bepaalde kinderen op stoornissen zoals dyscalculie. Dan verloopt leren rekenen moeilijk en heeft het kind moeite met het tempo van de klas. 

Een logopedist keert terug naar de leerstof waar het fout begon te lopen en bouwt van daaruit geleidelijk op. Individueel en op maat van het kind. 

Sommige baby’s drinken niet goed van de borst. Bij anderen verloopt de overstap van het flesje naar vaste voeding moeizaam. 

Een logopedist helpt de zuig- en sliktechniek van baby’s te verbeteren als daar het probleem ligt.

Orthodontisten roepen meer en meer de hulp in van een logopedist voor ze de behandeling opstarten. Dat de tanden niet mooi op een rij staan, is namelijk dikwijls het gevolg van een verkeerd gebruik van de tong. Door bijvoorbeeld verkeerd te slikken, slaat de tong duizenden keren per dag tegen de tanden waardoor die opschuiven. 

Het is beter om dit vooraf op te lossen, anders duikt dit probleem opnieuw op zodra de beugel weg is.

Bij sommige beroepen is luid praten niet te vermijden. Denk maar aan een leerkracht of een reisleider. Een logopedist leert je technieken om op een juiste manier te leren roepen. 

Ook luid of hoog zingen geeft spanning op de spieren waardoor de stembanden niet meer mooi kunnen trillen. Er kunnen knobbels ontwikkelen, wat leidt tot een hese stem.

Daarnaast reiken logopedisten tips aan voor een goede stemhygiëne. Minder koffie drinken bijvoorbeeld, want dat droogt de stembanden uit.

Ook nood aan logopedie? CM betaalt een deel hiervan terug. En je kan bij ons nog heel wat andere zaken terugbetaald krijgen.