10 tips om hormoonverstoorders te vermijden
Hormonen regelen belangrijke processen in het lichaam zoals bijvoorbeeld onze groei en slaap. Raakt de werking van die hormonen verstoord, dan kan dat leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is het slim om hormoonverstoorders zoveel mogelijk te vermijden. Maar hoe doe je dat, want ze zitten in alledaagse producten? We geven je alvast tien heel bruikbare tips.

In huis
-
1. Verlucht je huis
Ventileer je woning minstens twee keer per dag gedurende 15 minuten. Dit helpt om schadelijke stoffen die uit meubels, verf of schoonmaakmiddelen vrijkomen, af te voeren. Zet ramen open tijdens en na het koken, poetsen of douchen. Vermijd het gebruik van luchtverfrissers of andere producten met sterke geuren.
-
2. Gebruik ecologische schoonmaakproducten
Kies voor schoonmaakmiddelen met een ecolabel, bij voorkeur zonder parfum, kleurstoffen of oplosmiddelen. Zelfgemaakte schoonmaakmiddelen met azijn, soda of citroensap zijn ook effectief en bevatten geen schadelijke stoffen.
-
3. Vermijd plastic in de keuken
Gebruik glazen, roestvrijstalen of gietijzeren kookgerei en bewaardozen. Plastic kan bij verhitting stoffen afgeven die hormoonverstorend kunnen werken. Vermijd ook het opwarmen van voedsel in plastic bakjes in de microgolfoven.
-
4. Was nieuwe kleding en beddengoed
Nieuwe kleding en beddengoed bevatten vaak chemicaliën zoals formaldehyde, die kunnen vrijkomen als je ze draagt of wast. Was ze dus altijd voor het eerste gebruik.
In de badkamer
-
5. Kies voor natuurlijke verzorgingsproducten
Veel verzorgingsproducten bevatten hormoonverstorende stoffen zoals parabenen, ftalaten of synthetische geurstoffen. Kies voor producten met een ecolabel of natuurlijke ingrediënten. Je kan eventueel advies vragen aan je apotheker. Vermijd zoveel mogelijk het gebruik van producten die op je nagels of huid blijven zitten.
-
6. Let op met zonnecrème
Ook zonnecrème bevat soms schadelijke stoffen. Omdat het belangrijk blijft om je huid te beschermen, weegt het nadeel van mogelijke schadelijke stoffen niet op tegen het voordeel van smeren. Maar kies ook hier zo vaak mogelijk voor natuurlijke producten. Minerale filters bevatten meestal minder chemische stoffen dan synthetische filters.
Kleding en speelgoed
-
7. Kies voor natuurlijke materialen
Kleding van natuurlijke vezels zoals katoen, linnen of wol bevat minder hormoonverstorende stoffen dan synthetische materialen zoals polyester of acryl. Let ook op labels zoals 'geurvrij', 'antibacterieel' of 'niet strijken', die vaak wijzen op het gebruik van chemicaliën.
-
8. Kies voor houten of stoffen speelgoed
Plastic speelgoed kan ftalaten bevatten, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Kies voor speelgoed van natuurlijke materialen zoals hout of stof, en controleer of het een CE-markering heeft.
Voeding
-
9. Kies voor biologische voeding
Biologische producten bevatten minder pesticiden en andere chemicaliën die als hormoonverstorend kunnen werken. Was groenten en fruit grondig voor consumptie om resten van pesticiden te verwijderen.
-
10. Vermijd bewerkte voeding en plastic verpakkingen
Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak conserveermiddelen en worden vaak verpakt in plastic, wat het risico op blootstelling aan hormoonverstoorders verhoogt. Kies voor verse, onbewerkte producten en bewaar voedsel in glazen of roestvrijstalen containers.