7 tips om een festival gezond door te komen

Of je nu naar Rock Werchter, Tomorrowland of Pukkelpop gaat, gezonde keuzes maken is niet altijd makkelijk tijdens het festivalseizoen. Sta je toch liever fris en fruitig op de weide? Dan vormen deze zeven tips de line-up.

Tekst: Cynthia Bulteel

Beeld: iStock

Leestijd: 2 min

13/06/2024

Hydrateer

Water is je beste vriend op een festival. Dansen op de weide heeft immers veel weg van een flinke sportsessie. Drink dus regelmatig om uitdroging te voorkomen. Extra tip: neem een navulbare waterfles mee. 

Zonnecrème de la crème

Zonnig of bewolkt, regelmatig smeren is de boodschap. Ook een hoed en zonnebril beschermen je tegen schadelijke uv-stralen. 

Gezonde kost en slimme snacks

Van al dat dansen krijg je gegarandeerd honger en het is verleidelijk om terug te grijpen naar frikandellen en hamburgers. Wie slim is trekt rond etenstijd naar de camping en kookt zijn eigen potje op een gasvuur. Combineer groenten met pasta, rijst of couscous. Goedkoop én voedzaam. Of breng een slimme snack mee naar de weide. Denk aan noten, fruit en granenrepen. Ze geven je energie en houden het hongergevoel weg. 

Beweeg, beweeg, beweeg

Nee, je hoeft geen vijf kilometer rond het festivalterrein te joggen. Maar van te lang stilzitten krijg je rugklachten. Schud dus regelmatig de benen los op je favoriete bands en wandel af en toe eens naar de camping om in beweging te blijven. 

Een goede nachtrust is goud waard

Zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Investeer in comfort: zorg voor een stevige matras, oordoppen en een kussen. Kies een goede tentplek op de camping. Niet te dicht bij de hoofdpaden en liefst zo ver mogelijk van het festivalterrein. Stel prioriteiten en bepaal welke optredens jij écht wil zien. Een powernap tussendoor kan wonderen doen. 

Stevig schoeisel

Wil je pijnlijke blaren en verstuikte enkels vermijden, dan laat je je hakken en teenslippers het best thuis. Het is moeilijk wandelen op een hobbelig festivalterrein en voor je het weet zijn je schoenen naar de vaantjes. Kies voor sportieve sneakers of robuuste laarsjes. Valt het weer wat mee? Dan kun je ook voor stevige sandalen gaan. 

Gun je oren wat rust

Een tip om in je oren te knopen: oordoppen! Ze zijn niet enkel ’s nachts handig (denk aan luidruchtige buren of dreunende afterparties). Ook overdag komen ze van pas tijdens de optredens. Oordoppen vergeten? Geen probleem. Ook deze zomer deelt CM gratis oordoppen uit op veel festivals