Fietsbuddy's Patrice en Luc

Beter leren fietsen? Daar helpt Luc Patrice bij als zijn persoonlijke fietsbuddy.

Tekst: Kathy Holbrouck

Leestijd: 2 min

10/06/2024

Patrice Niyongere (42) woont sinds eind 2018 in Zottegem, samen met zijn partner en drie kinderen. Overdag geeft hij wiskundeles. 'Ik wil leren fietsen om mijn stad beter te leren kennen en zodat ik in mijn vrije tijd met mijn kinderen kan fietsen', vertelt hij trots. 

Voordat hij bij het buddysysteem van Gezonde Buurt terechtkwam, volgde Patrice fietslessen via Stad Zottegem. Die worden twee keer per jaar georganiseerd. Het buddyproject helpt hem nu het nodige zelfvertrouwen op te bouwen zodat hij alleen, en met zijn gezin, gerust kan fietsen.

Daar helpt Luc, zijn fietsbuddy, hem bij. 'Aan ervaring geen gebrek. Samen met de andere seniorenfietsers trek ik er namelijk elke donderdagmiddag op uit.' Het enthousiasme in zijn stem is duidelijk. 'Ik heb gemerkt dat een arm uitsteken terwijl je fietst, niet simpel is, dus we oefenen ook voldoende op evenwicht.' 

Patrice wordt dus goed opgevolgd en dat geeft hem zelfvertrouwen. 'Ik ben trots op wat ik ondertussen al geleerd heb. Het is ook een goed project voor nieuwkomers in de stad.' Want je leert niet enkel fietsen, je breidt ook je sociaal netwerk uit én leert je nieuwe woonomgeving kennen.

'Iedereen blijvend op de fiets' van Gezonde Buurt is een buddywerking waarbij vrijwillige fietsbuddy's samen met volwassenen oefenen tot ze zelfzekere fietsers zijn. Het is een samenwerking met onder andere Stad Zottegem, Groep Intro, Ligo.