Factcheck: Worden steeds meer kinderen bijziend?

Te veel binnen zitten en te lang naar kleine schermpjes turen is ongezond. Maar ontwikkelen kinderen en jongeren er ook oogproblemen zoals bijziendheid door?

Tekst: Stephanie Louwagie

Leestijd: 2 min

14/01/2022

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bijzienden hebben moeite om dingen in de verte scherp te zien. Wereldwijd is bijziendheid de snelst toenemende oogaandoening. Bijna de helft van de Europese jongvolwassenen is bijziend. In Azië̈ kwam het in 2015 bij 80-90% van de jongvolwassenen voor. In 1955 was dit slechts 20%.

Als je kijkt naar een punt dicht bij het oog, vervormt je oog om het voorwerp scherp te stellen. Gebeurt dat te vaak of te lang aan een stuk, dan kan je oogbol vervormen en kan je bijziend worden. Dergelijke vervorming is vooral mogelijk bij kinderen en jongeren tot 25 jaar.

In een Taiwanese studie bij 6- en 7-jarigen gingen onderzoekers het effect na van een onderbreking van 10 minuten voor elke 30 minuten dichtbijwerk. Tijdens de opvolging van de kinderen kwam bijziendheid 35% minder voor.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Bijziendheid komt meer en meer voor bij jongeren, en kan niet uitsluitend verklaard worden door erfelijke factoren. Leefgewoonten spelen vermoedelijk een rol.

Hoewel het onderzoek nog vrij beperkt is, lijkt het beeldschermgedrag een belangrijke factor te zijn, net als het feit dat kinderen minder buiten spelen en op afstand kijken.