Factcheck: Werk je harder aan een stabureau?

Op kantoor strekken we de benen voor een koffie- of plaspauze. De rest van de werkdag brengen we al zittend door. Kan rechtstaand werken onze productiviteit en gezondheid bevorderen?

Tekst: Elien Steen

Leestijd: 2 min

05/10/2020

Waar komt dit nieuws vandaan?

Bij verstelbare bureaus kun je kiezen tussen zittend of staand werken en kun je zelf de hoogte regelen. Britse onderzoekers analyseerden bij 146 werknemers of een verstelbaar bureau het gedrag en de prestaties beïnvloedde. 77 personen kregen een jaar een verstelbaar bureau en coaching om zittend werken te vermijden. 69 personen werkten aan een gewoon bureau, zonder coaching.

De onderzoekers registreerden de zittijd van de deelnemers via een polsapparaat en hun jobervaring via een vragenlijst. Na een jaar bleek de groep met het zit-stabureau 82 minuten per dag minder te zitten dan de controlegroep. Ze scoorden hun prestaties zelf 0,53 punten hoger op een schaal van 1 tot 7.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Volgens deze studie zit je op het werk minder wanneer je aan een verstelbaar bureau werkt. Meer rechtstaan is goed voor de gezondheid. Ook Vlaams Instituut Gezond Leven raadt minder zitten aan, wat haalbaarder is met een verstelbaar bureau.

Toch moeten we de studie nuanceren, gezien de deelnemers gezondheidswerkers waren en je de conclusie niet zomaar naar de algemene bevolking kunt doortrekken. Ook wisten deelnemers dat de studie over minder zitten ging, waardoor ze bewust meer konden rechtstaan om de onderzoekers tevreden te stellen. Ook de coaching kon het gedrag beïnvloeden. Bovendien is het onduidelijk wat de verbetering van de prestaties met een half punt in de praktijk betekent.