Water besparen: 7 slimme tips

Hou van de zon, maar hou minstens evenveel van de regen, want water is de bron van alle leven. Ga er zorgvuldig mee om en vermijd verspilling. Goed voor het milieu en voor je portemonnee. Water besparen? Hieronder vind je 7 slimme tips.

Water besparen

Tekst: Philip Hoorne

Beeld: Pexels

Leestijd: 2 min

14/08/2023

1. De truc met de fles 

Per spoelbeurt sluis je zo'n 9 liter water door je wc. Plaats een volle, afgesloten fles water in het waterreservoir. Zo verminder je de hoeveelheid water die per spoeling wordt gebruikt. Geen zorgen, je wint de inhoud van die fles water duizendvoudig terug. Kan water besparen nog simpeler zijn? 

2. Bye, bye, dorstige slang 

Gebruik een emmer water om de auto te wassen of je terras schoon te maken. Tuinslangen zijn niet giftig, maar het zijn onstilbare watervreters.  

3. Was je kleding minder 

Neen, dit is geen pleidooi voor een cursus Start to Stink. Maar moet die jeans of die trui echt gewassen worden? Geurtjes krijg je eruit door je kleding te luchten. 

4. Plaats een doorstroombegrenzer op je kranen 

Een wat? Een doorstroombegrenzer! Dat is een spotgoedkoop ringetje dat je in de kraan plaatst. Zonder enig comfortverlies verbruik je minder water bij activiteiten zoals handen wassen, tandenpoetsen, afwassen … Tel maar eens hoe vaak je op een dag een kraan openzet. Met zo’n begrenzer roept elke draai aan de kraan: katsjing, katsjing, weer een handvol euro's bespaard. 

5. Spoor waterlekken op en herstel ze meteen 

Een lekkende keuken- of lavabokraan merk je snel op. Een druppel per seconde is zo’n 15 liter per dag. Een lek in de toiletpot opsporen, vereist het betere detectivewerk. Pak het zaakje grondig aan en controleer regelmatig je watermeter. Noteer de stand van de meter vóór je gaat slapen, gebruik de hele nacht geen water, en noteer de stand ’s morgens opnieuw. Die twee getallen moeten identiek zijn. Indien niet, dan is er iets niet pluis en stromen de bespaarde euro's van daarnet de bodem of het riool in.  

6. Kook voedsel in een daarvoor geschikte kookpan  

Kook of stoom voedsel in zo weinig mogelijk water. Zo voorkom je niet alleen verspilling van water, maar je behoudt ook meer waardevolle voedingsstoffen. 

7. Vang op zoveel je kan 

Hou op met die vinger ongeduldig onder de waterstraal te houden tot je uiteindelijk zucht: ‘Ha, warm water, daar ben je, dat werd tijd zeg!’ Laat dat koude water niet verloren gaan. Vang het op in een bak en geef het aan je planten, aan de hond, aan de kat, aan de cavia … Heerst er een hittegolf? Neem dan die bak met water mee naar buiten en giet hem uit over je hoofd. Fris als een hoentje en een douchke gespaard.