Kijk uit met benzodiazepines

Geneesmiddelen die worden voorgeschreven tegen slaap- en angststoornissen noemen we benzodiazepines, afgekort benzo’s. Bij onjuist gebruik zijn ze niet zo onschuldig als je misschien denkt. Kaatje Popelier, stafmedewerker psychoactieve medicatie bij het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs geeft toelichting.

16 november 2023

Waarom je best oplet met neusspray

De helft van de mensen met chronische neusklachten gebruikt te lang een neusspray. Dat blijkt uit een onderzoek van UGent. ‘Toen ik in de apotheek werkte, zag ik regelmatig mensen met een afhankelijkheid van neussprays. Daarom heb ik er mijn doctoraatproject aan gewijd,’ zegt Sophie Scheire, apotheker en doctoraatsonderzoeker aan de Eenheid Farmaceutische Zorg van de Universiteit Gent.

23 oktober 2023
Antibiotica vechten tegen bacteriën

Winnen bacteriën de strijd tegen antibiotica?

Meer en meer blijven bacteriën antibiotica de baas. Ook lezeres Marliese (56) kreeg er mee te maken. Michelle Vannieuwenhuyssen (28), ziekenhuisapotheker in AZ Sint-Lucas Brugge, legt dit groeiend probleem uit.

1 maart 2023

Antibiotica en fout gebruik: zondig jij er soms tegen?

Antibiotica kunnen levens redden, maar bij verkeerd gebruik kunnen ze ook gevaarlijk zijn voor je gezondheid. Hoog tijd om enkele misverstanden over antibiotica en fout gebruik de wereld uit te helpen.

15 februari 2023

Niet alle wegen leiden naar antibiotica

Als we ziek zijn, denken we nog te vaak dat antibiotica ons zullen genezen. Maar een antibioticakuur volgen als het niet nodig is, kan tegen jou én anderen werken. Wanneer en hoe moet je ze dan wel nemen?

14 maart 2022