Wil jij van je FOMO af? 9 tips voor meer JOMO

Een koffie gaan drinken met je vrienden, trainen voor de 10 Miles, alle feestjes meepikken, vintage items zoeken in de tweedehandswinkel, maar ook je huishouden op orde hebben, met de kinderen naar de speeltuin ... Voel jij de druk om overal bij te zijn en niets te missen? Halt, misschien is het tijd voor meer JOMO!

Tekst: Elien Steen

Leestijd: 3 min

08/12/2022

9 tips voor meer JOMO

Nele Colle ging na haar burn-out opnieuw op zoek naar wat haar energie geeft. Vanuit haar ervaring schreef ze het boek JOMO met de boodschap: durf te kiezen en durf te missen.  Hoe je eraan begint? Enkele tips van Nele.

1. Ga offline

Laat je gsm thuis als je gaat wandelen, schakel meldingen uit, neem je gsm niet mee naar het toilet, laat je gsm in je achterzak zitten wanneer je op het perron of aan de kassa staat … Zo heb je meer oog voor wat er rond je gebeurt. Er zijn weinig berichten die zo dringend zijn dat je ze direct moet lezen.

2. Doe niets voor de likes

Stel jezelf de vraag of je iets doet omdat jij het wilt of omdat het zogezegd zo hoort. Het is niet omdat je moeder bent dat je graag naar de speeltuin gaat. Misschien geeft samen leuke plaatjes opzetten en gek dansen met de kinderen je meer energie? 

Gaan veel van je vrienden graag kamperen? Dat wil niet zeggen dat jij dat ook leuk moet vinden. Blijf dicht bij jezelf en kies er bewust voor om een activiteit wel of niet te doen. Geniet ervan zonder de focus op de juiste Instagram-foto. En ja, ook die post met #me-time laat je achterwege.

3. Maak geen beslissingen onder druk

Je instinct wil op alles ja zeggen. Ben je moe, heb je stress of honger? Dan maak je sneller een verkeerde beslissing. Vraag tijd om na te denken en kom er de volgende dag op terug.

4. Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch

Het is oké om je even ambetant te voelen als je nee zegt tegen een vriend(in). Schuldgevoel is menselijk. Zoals Dirk De Wachter ook zegt: teleurstelling hoort bij het leven. Je moet geen reden geven maar kunt perfect aangeven dat je te moe bent of graag in de zetel wilt hangen. Eerlijkheid duurt het langst. 

Een extra win? Als jij de tijd neemt om je batterijen op te laden, kun je er ook beter zijn voor de anderen. Die kunnen op hun beurt delen in je geluk en draagkracht. 

5. Plan rustmomenten in

Plan je agenda niet te vol en voorzie rustmomenten. Kies bewust voor breintijd: zet een vrij blok in je agenda om je hoofd rust te geven. Af en toe ‘nietsdoen’ is goed voor je geestelijke gezondheid en creativiteit omdat je hersenen betere verbindingen kunnen leggen. In rust kom je tot de beste ideeën, net als Newton onder de appelboom, Archimedes in bad en Elon Musk onder de douche.

6. Stel jezelf vijf keer de vraag waarom je iets doet

Waarom ga je naar die filmpremière ook al ben je moe? Als enkel wat zullen anderen van mij denken? overblijft, is dat geen reden om te gaan. Kies bewust voor wat voor jou op dat moment het beste voelt.

7. Maak een noodplan

Blijf alert voor je stresssignalen en bekijk wat je meteen kunt veranderen. Merk je dat je bij stress minder sport, minder slaapt en minder water drinkt? Dan kan je noodplan zijn: scherm uit, geen nieuws lezen, minder cola drinken, op tijd gaan slapen …

8. Go with the flow

Stop met multitasken. Het duurt gemiddeld 25 minuten om helemaal in een activiteit op te gaan en alles rondom je te vergeten. Laat je dus niet uit je flow halen. Kies je ervoor om een boek te lezen in plaats van op café te gaan met vriendinnen? Geniet daar dan ook echt van en kijk niet naar de foto’s van wat de rest doet. Tip: stel het profiel ‘niet storen’ in op je smartphone. Focus op wat je wint: ik voel me thuis ontspannen en doe lekker mijn ding.

9. Pick your battles

Verander niet alles tegelijk maar begin met kleine stapjes. Lukt het niet om een hele dag voor jezelf in te plannen of een week op reis te gaan? Begin met een halve dag of een avond in de week, dat is ook al veel.