Zet je beste beentje voor tegen spataderen

Spataderen zijn duidelijk zichtbare, verdikte bloedvaten die vooral in de benen voorkomen. Ze kunnen hinder veroorzaken zoals pijnlijke, lome of rusteloze benen, tintelingen, of gezwollen voeten en onderbenen. In het ergste geval leiden ze tot flebitis, slecht genezende wonden of bloedingen. Spataderen gaan niet vanzelf weg. Daarom is voorkomen beter dan behandelen. In 10 vragen en 10 antwoorden vertellen we hoe je dat doet.

10 april 2023

‘Vulvodynie zorgt voor meer diepgang in mijn relatie’

Uit cijfermateriaal blijkt dat een op tien vrouwen pijn heeft bij penetratieseks. Sarah Pauwels (25) is een van hen: ze heeft vulvodynie en vaginisme. Met haar inzet bij Vulva Stories wil ze de chronische pijnaandoening bespreekbaar maken.

7 december 2023

Vulvodynie: een aandoening die te veel vrouwen treft

Een op de tien vrouwen heeft pijn bij penetratieseks. Vulvodynie is een van de boosdoeners. Professor gynaecologie Hans Verstraelen legt uit wat het is en wat je eraan kan doen.

7 december 2023

Ongewild urineverlies: hoe raak je ervan af?

‘Verlies je urine zonder dat je de bedoeling hebt om te plassen, dan heb je incontinentie.’ Een heel vervelend ongemak, maar vaak kan je er iets aan doen. Professor Frank Van der Aa, uroloog bij UZ Leuven, onderscheidt de twee belangrijkste vormen en legt uit hoe je ze kan aanpakken.

8 december 2023
Marga Vanhout: diabetes type 2 getuigenisc

Diabetes type 2: ‘Je leefstijl aanpassen doe je stap voor stap en ja, soms val ik nog wel eens’

De diagnose van diabetes type 2 gooit je leven door elkaar. Plots moet je letten op je voeding, meer bewegen, stress beperken … Kortom, je hele manier van leven aanpassen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Dat ondervond ook Marga Vanhout toen ze vier jaar geleden de diagnose kreeg.

11 december 2023

'Door mijn harttransplantatie heb ik een plusleven'

Wist je dat één donor tot acht mensen kan redden? Ronny (65) kan dit beamen. Zijn leven nam een bijzondere wending door orgaandonatie. ‘Ik herinner mij nog goed het telefoontje om half twaalf ’s avonds: er is een donorhart beschikbaar, je moet nu naar het ziekenhuis komen.’

20 september 2023

Doktr maakt online consultaties mogelijk

Tweemaal klikken, even swipen en je huisarts zit bij jou in de woonkamer. Dankzij de Doktr app hoef je voor een doktersafspraak niet langer de deur uit.

2 mei 2022

Vanaf nu laat de koude je koud

Wapen je met enkele wist-je-datjes tegen de winterprik

Je kent ze wel, van die mensen die zelfs bij min vier nog lekker warme handen hebben of putje winter in T-shirt rondlopen. Erger je je dood aan al die stoerdoenerij of ben je stiekem stikjaloers? Koude-expert professor Bart Roelands legt uit waarom jij een koukleum bent en hoe je je best wapent tegen de winterse temperaturen.

15 januari 2024

PCOS zorgt bij 1 op de 10 vrouwen voor vruchtbaarheidsproblemen

’De meerderheid van de vrouwen met PCOS krijgt de diagnose niet,’ weet Linde Mostinckx, coördinator van de PCOS-kliniek van UZ Brussel. Het polycysteus ovarium syndroom, treft één op de tien vrouwen. Michel De Vos fertiliteitsarts bij Brussels IVF en vroedvrouw Linde Mostinckx delen hun kennis.

5 september 2023

Wat zegt de kleur van je stoelgang over je gezondheid?

Wat er in het kleinste kamertje gebeurt, houden we voor onszelf. Nochtans vertelt onze stoelgang veel over onze gezondheid. Prof. Danny De Looze, maag-darmspecialist en schrijver van het boek 'Wat onze darmen ons vertellen', legt uit hoe je door een toiletbril kijkt.

16 november 2023

Geluidsoverlast: een stille moordenaar?

Geluid is zuurstof voor je brein. Je hebt het nodig om te overleven, om je te oriënteren en veilig te voelen. Maar 1 op de 5 Belgen woont in een omgeving waar ongezond veel geluid is. Zij maken meer kans op hart- en vaatziekten, slaapstoornissen en stress. Dr. Prof. Bart Vinck van UGent legt uit wat geluidsoverlast met je lichaam doet en wat je eraan kunt doen.

9 september 2022

Wat zegt de kleur en geur van je urine over je gezondheid?

Kijk jij wel eens achterom in de pot? Dat is zeker een goede zaak. Want het is niet van de pot gerukt dat de kleur van je urine wat over je gezondheid onthult. Nierspecialist Marijn Speeckaert vertelt je wat je lichaam je in geuren en kleuren toefluistert.

16 november 2023