5 dingen die je nog niet wist over chocolade

Chocola is niet zomaar een snoepje, voor heel wat mensen is het veel meer. Het is de ideale beloning na een stressvolle dag, de beste troost bij verdriet en het zaligste verwenmoment. Maar wat weet jij eigenlijk over deze lekkernij?

Tekst: Natalie Van den Heule

Beeld: istock

Leestijd: 3 minuten

28/03/2024

De koelkast is taboe

Bewaar jij je chocolade in de koelkast? Niet doen! Als chocolade in aanraking komt met water, verandert het product. Condens op chocolade laat een witte waas achter doordat de suiker plaatselijk kristalliseert. De waas heeft dus niks met schimmel te maken en je kan beslagen chocolade gerust eten. Al boet je reep wel flink in aan smaak. Bewaar je voorraad chocolade dus op een donkere, droge plek. De ideale temperatuur ligt tussen 15 en 18 graden. 

Witte chocolade is geen chocolade

Zwarte chocolade wordt gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter en suiker. Bij bruine chocolade gaat daar nog melk bij om de chocolade minder straf te maken. Maar bij witte chocolade wordt het cacaopoeder vervangen door extra cacaoboter en melkpoeder. Waardoor witte chocolade technisch gezien geen echte chocolade is.

Goed voor je tanden?

Ja en nee. Cacaobonen bevatten namelijk het bittere stofje theobromine. Dat zorgt ervoor dat je tandglazuur sterker wordt en er minder snel gaatjes ontstaan. Maar chocola bestaat naast cacao ook uit suikers en die zijn uiteraard wel heel slecht voor je gebit.

Giftig

Hou je huisdier in de gaten. Chocolade is namelijk giftig voor honden en katten. Een halve reep kan al dodelijk zijn. At je trouwe viervoeter chocolade, dan ga je best zo snel mogelijk naar een dierenarts.

Is chocolade gezond?

Er zijn aanwijzingen dat donkere chocolade eten het risico op hart- en vaatziekten vermindert door het hoge gehalte aan flavanolen. Dat zijn antioxidanten die een positief effect hebben op de bloedvaten. Maar flavanolen vind je ook terug in bijvoorbeeld thee, groenten, fruit en peulvruchten. Je kiest dan beter daarvoor, want chocola bevat ook veel verzadigd vet, toegevoegde suiker en calorieën. Die kunnen zorgen voor gewichtstoename en het risico op hart- en vaatziekten juist verhogen. Met andere woorden: de voordelen van chocolade wegen niet op tegen de nadelen ervan. Chocolade behoort niet voor niets tot de restgroep van de voedingsdriehoek. Af en toe genieten van een klein stukje kan dus zeker, maar je eet er best niet te veel van.