Factcheck en quiz

Quiz: Wat weet jij over boeren en scheten?

Soms luidruchtig, soms stil, met een geurtje of voorkomen geurloos, maar opluchten doet het altijd. Vul de quiz in over boeren en scheten en troon je tot de absolute kenner in deze materie.

10 april 2024

5 dingen die je nog niet wist over chocolade

Chocola is niet zomaar een snoepje, voor heel wat mensen is het veel meer. Het is de ideale beloning na een stressvolle dag, de beste troost bij verdriet en het zaligste verwenmoment. Maar wat weet jij eigenlijk over deze lekkernij?

28 maart 2024

Factcheck: Verhogen kunstmatige zoetstoffen het risico op hart- en vaatziekten?

Als je vaak kunstmatige zoetstoffen gebruikt, zouden ze hart- en vaatziekten veroorzaken. Onderzoekers raden dan ook aan om de consumptie van zoetstoffen te beperken. Maar is dat advies wel terecht?

21 september 2023

Factcheck: Krijg je honger van een appel?

‘Een appeltje voor de dorst’, luidt het gezegde. Maar krijg je ook honger van een appel? De snelle vruchtensuikers (fructose) die erin zitten, zouden de aanmaak van insuline stimuleren. Daardoor zou je meer honger krijgen. Klopt dat?

25 november 2022

Wat weet jij over koffie? 7 vragen instant opgelost

Er vloeide al veel inkt over de effecten van koffie op de gezondheid. Is het nu gezond of niet? Worden je borsten kleiner als je veel koffie drinkt of moet je dat met een wolkje melk nemen? Enkele straffe feiten en fabels op een rij.

30 september 2022
Vette vis omega 3

Factcheck: Verzachten omega 3-vetzuren hoofdpijn?

Heb je vaak last van hoofdpijn? Door meer omega 3-vetzuren zoals vette vis en noten te eten, kun je de klachten verminderen. Klopt dat?

19 augustus 2022

Factcheck: Is de vijfsecondenregel een mythe?

Als je koek op de grond valt maar je hem snel opraapt, mag je die volgens de vijfsecondenregel nog opeten. Of toch niet?

7 juni 2022

Factcheck: Is chocolade goed voor je hersenen?

Pasen levert bij velen gegarandeerd een berg chocolade op. Over de gezondheidseffecten van chocolade doen veel verhalen de ronde. Hoe zit dat precies? Word je een bolleboos als je regelmatig je tanden in een reep chocolade zet?

3 mei 2022

Quiz: Wat weet jij over je darmen?

Je darmen geven zo'n zeven meter aan geheimen prijs. Weet jij hoeveel winden je gemiddeld per dag laat? Of dat het helpt om een lepel olijfolie te eten als je verstopt zit? En hebben mensen met darmklachten meer kans op mentale problemen? Kom het allemaal te weten in deze quiz over de darmen.

22 november 2021

Factcheck: Zijn vleesvervangers altijd even gezond?

Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees te eten. Aan keuze geen gebrek: vegetarische kip, plantaardige shoarma, groenteburgers … Maar zijn deze kant-en-klare vleesvervangers ook gezond?

15 september 2021
Vis kwik

Factcheck: Kun je een kwikvergifting oplopen als je te veel vis eet?

Een kwikvergiftiging kan ernstige gevolgen hebben. Kan je voorliefde voor vis je fataal worden? Hoeveel vis mag je eigenlijk nog eten?

1 maart 2021

Factcheck: Verandert voeding je stemming?

Mango’s die energie beloven en je libido verhogen. Mediterrane voeding als antidepressief dieet. Suiker dat je een geluksgevoel geeft. Voedingsmiddelen zouden je stemming kunnen verbeteren. Maar is dat ook bewezen?

7 januari 2021