Factcheck: Is fruitsap veel gezonder dan frisdrank?

Je kunt er niet langer om heen: we streven allemaal naar een gezonder leven. Een trend waar ook de frisdrankindustrie handig op inspeelt. Menukaarten, maar ook supermarkten bulken tegenwoordig van gezonde alternatieven op basis van fruit. Maar zijn die fruitsappen wel zo gezond?

Tekst: Stephanie Louwagie

Leestijd: 1 min

22/01/2020

Waar komt dit nieuws vandaan?

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kunnen we maar beter zo weinig mogelijk gesuikerde drankjes naar binnen werken. Studies tonen immers aan dat er een verband bestaat tussen het drinken van gesuikerde dranken en overgewicht.

Bij gesuikerde drank denken velen spontaan aan frisdrank. Drankautomaten bevatten daarom steeds vaker gezondere alternatieven zoals water en fruitsap. Voor water klopt dat zonder twijfel. Wat fruitsap betreft, gaat die redenering - zelfs voor de versgeperste versie - niet op. Ook fruitsappen bevatten veel suiker.

Hoe moeten we dit nieuws interpreteren?

Ook zonder toevoeging van suiker, zit fruitsap bomvol suiker. Natuurlijke suikers bevatten nagenoeg evenveel calorieën als toegevoegde suikers. Wie vaak fruitsap drinkt, loopt dus evenveel risico om te verdikken als wie veel gesuikerde frisdrank drinkt.

Natuurlijke suikers zijn gezonder dan geraffineerde suikers. Maar als ze geconcentreerd voorkomen, zoals in fruitsap, hebben ze meer nadelen dan voordelen. Net als bij gesuikerde frisdrank veroorzaken ze een piek in de bloedsuikerspiegel en tasten de zuren het tandglazuur aan. 

In tegenstelling tot frisdrank heeft fruitsap wel enkele voordelen. Appelsienen bevatten veel vitamine C en vezels. Bij het persen gaan echter veel van die vezels verloren. Vezels die normaal gezien voor een verzadigd gevoel zorgen.