Factcheck: Is groentechips gezonder dan aardappelchips?

Chips. De lekkere snack is vaak een vaste waarde tijdens een aperitief met vrienden of bij een film in de zetel. Gelukkig bestaat er groentechips, die zou gezonder zijn. Maar is dat wel zo?

Tekst: Stephanie Lemmens

Leestijd: 2 min

19/10/2021

Waar komt dit nieuws vandaan?

Koreaanse onderzoekers gingen na of groentechips acrylamide bevat. Acrylamide is een volgens internationaal onderzoek mogelijk kankerverwekkende stof die ontstaat als je zetmeelrijke voedingsmiddelen verhit. Het is het gevolg van een scheikundige reactie tussen koolhydraten en eiwitten. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van frietjes, chips en brood of het roosteren van boterhammen.

Hoe moet je dit nieuws interpreteren?

Naast de aanwezigheid van acrylamide heeft groentechips nog nadelen. Het bevat behoorlijk veel calorieën en vet, en heel wat toegevoegde suikers. Ter vergelijking: aardappelchips bevat 530 calorieën, 32 gram vet en 1 gram toegevoegde suikers. Bij groentechips is dat 435 calorieën, 26 gram vet en maar liefst 31 gram toegevoegde suikers.

De naam groentechips mag dan gezond klinken, de bereiding blijft wel dezelfde als die van aardappelchips: frituren in vet. Daardoor slorpt de chips het vet op, en bevat het veel calorieën. Omdat groentechips iets minder calorieën en vet bevat dan aardappelchips, kun je denken dat het gezonder is. Maar groentechips bevat veel toegevoegde suikers.

Er zijn wel enkele voordelen. Groentechips bevat vijf keer meer vezels en zo’n zes keer minder zout dan aardappelchips.