Sofie Dumont: 'Waw, mijn kind heeft in een courgette gebeten!'

Licht, voedzaam én gezond koken, hoe doe je dat? En dan nog iets dat kinderen lusten. Sofie Dumont weet er raad mee. Samen met haar dochter Grace bewijst ze dat gezond eten niet saai hoeft te zijn.

Tekst: Elien Steen

Beeld: Pieter De Kersgieter

Leestijd: 3 min

23/07/2021

Hoe kom je tot originele recepten?

Sofie Dumont: ‘Ik laat me leiden door de producten die ik in de winkel zie en vraag graag advies. Als ik ceviche wil maken, stelt de visboer bijvoorbeeld zeewolf- of wijtingfilet voor. Als ik mijn vlees rosé wil garen, raadt de slager een bepaald stuk aan. Ik stel mijn menu dus hoofdzakelijk samen in de winkel, waar ik mij laat inspireren door seizoensproducten. Volgens het seizoen koken brengt variatie in je ingrediënten, de producten smaken op hun best en zijn het voordeligst.’  

Groenten zijn jouw stokpaardje. Hoe kies je ze uit?

‘In de zomer werk ik veel met salade, tomaat, courgette, aubergine en paprika. Dat zijn de kings en queens van de zomer. Enkel die groenten in huis halen, zou maar saai zijn. Ik ben geabonneerd op een wekelijks groentepakket. Van pastinaken tot knollen en rode bieten: ik doe er mijn eigen ding mee. Ik proef ze rauw, gestoomd en gestoofd en dan bekijk ik wat als hoofdingrediënt, vulling of garnituur kan dienen. Pastinaak is niet mijn favoriet maar ik ontdekte de fijne smaak van rauwe pastinaak met een goede vinaigrette. Ik trigger mezelf graag om nieuwe ingrediënten uit te testen. Mijn volgend probeersel wordt haverwortel.’

Je staat vaak in de keuken met je dochter Grace, is zij jouw proefpersoon?

‘Voor mijn dochter wil ik gezonde gerechten op tafel toveren. Grace kan beamen dat ik een serieus zaagje kan spannen over het belang van groenten (lacht).  Mijn dochter is een goed klankbord om recepten voor kinderen uit te werken. Grace stelt veel vragen en ik informeer haar. Ze gaat hiermee zelf aan de slag op mijn sociale media. Kinderen kijken naar andere kinderen en durven met leuke challenges iets meer te eten dan ze thuis aan tafel zouden doen.’  

Ik kreeg al veel positieve commentaren van ouders op mijn recepten met groenten: je gelooft het nooit, maar mijn kind heeft in een schijfje courgette gebeten! Binnenkort lanceren we Make groenten great again. Ouders kunnen aangeven welke groenten hun kinderen niet graag eten. De klassiekers zijn rode biet en witloof. Waarom geen rode biet in een smoothie met frambozen of witloof met honing en mosterd?’

Durf je soms te ‘zondigen’?

‘Wij eten in de week gezond maar op vrijdag is het Friday Cheatday. Als je al een week gezond eet, vind ik nacho’s met kaas of een zak snoep wel eens kunnen. Mijn principe blijft dat ik zelf kaassaus maak met kaas uit de lokale kaaswinkel, dat ik volwaardige ingrediënten gebruik en producten koop bij de boer om de hoek. Als je met volwaardige producten werkt, is het voor mij minder een cheatday maar eerder puur genieten.’

Kook je graag voor bezoek?

‘Het is vooral de gastvrijheid en het blij maken van mensen dat mij energie geeft. Vroeger stond mijn vader vaak in de keuken. Hij maakte eten klaar in alle geuren en kleuren. Er was altijd bezoek en wanneer hij met zijn gerechten de eetkamer binnenwandelde en ik het geluk van de mensen zag, dacht ik: dat wil ik ook doen later. Eten is een feest!’