55+ en goesting om op een podium te staan?

Dat OKRA bekendstaat om de leuke activiteiten en uitstappen, leerrijke lezingen en toffe connecties, is geen geheim. Dat de leden graag iets nieuws proberen, ook niet.

Tekst: Kathy Holbrouck

Beeld: iStock

30/05/2024

Zo heeft OKRA een eigen motoclub, is lijndansen een ding en kan je in juni naar OKRA Universalis, een dag vol sportiviteit. Misschien ging je naar een concert van Alegria, het OKRA-koor? Dan zag je de leden in actie. In de zomer ligt de focus op petanque- en kubbtornooien, fietstochten en wandelingen. 

Zo zie je maar dat die actieve 55-plussers inzetten op een maatschappij vol leven, plezier én gezondheid. Verveling? Dat kennen ze bij OKRA duidelijk niet.

Het volgende op OKRA’s to-dolijst?

Een theatervoorstelling. ‘We hebben gekozen voor De groote vakantie, een tekst van Edgard Eeckman, die de voorstelling zal regisseren’, zegt Dirk Van Beveren, OKRA-coördinator in Gent. Het stuk gaat over een ernstig thema. Toch bevat het veel humor waardoor het een bijzondere ervaring wordt, voor de acteurs én het publiek. 

Waarover gaat De groote vakantie?

De dokter stelt een diagnose en opeens weet leerkracht Tessa dat ze maar acht maanden te leven heeft. Hoe neemt ze die laatste bocht voor de eindmeet? Vriendinnen, buren, specialisten geven commentaar terwijl Tessa ook hun leven overhoop gooit. Dodelijke ernst? Nee hoor. Ernstige humor, dat wel. 

En uiteindelijk … wacht er na die eindmeet gewoon een heel lange, grote vakantie.

Waarom dit stuk?

Het mag duidelijk zijn: hoe ouder je wordt, hoe meer je stilstaat bij het einde. ‘Het thema ligt dus dicht bij ons. We merken dat leeftijdsgenoten er wel eens over nadenken en praten. Met De groote vakantie willen we duidelijk maken dat dit niet met een negatieve ondertoon hoeft, en dus ook op een humoristische manier kan.’

Wat zoekt OKRA precies?

Heel simpel. Enthousiaste 55-plussers, dertien in totaal, die het beste van zichzelf willen geven om een mooi theaterstuk neer te zetten. Mensen die niet bang zijn in hun gevoelens te graven en deze op een podium te gebruiken om zo de toeschouwers mee te nemen in een emotioneel, maar toch humoristisch verhaal. 'We zoeken vooral nog mannelijke acteertalenten.

‘We plannen minstens twintig repetities, maar enkel bij de laatste moet de volledige toneelgroep aanwezig zijn. Het hangt dus van je rol af hoe vaak je erbij bent.’ De repetities starten in september en vinden voornamelijk overdag plaats, in Gent. Dirk vult aan: ‘We zouden graag in het voorjaar van 2025 op de planken staan. Hoeveel voorstellingen er komen, staat niet vast. Maar acteren zullen we!’