Pas op voor phishing. CM stuurt je nooit een e-mail met de vraag om je persoonlijke gegevens aan te passen. Hoe herken je een valse e-mail?

Kinesitherapie: palliatieve thuispatiënt

Behandelingen voor een palliatieve thuispatiënt die je bij de patiënt thuis uitvoert, worden volledig terugbetaald.

Voor de behandeling voor een palliatieve thuispatiënt moet je specifieke verstrekkingscodes gebruiken.  De toepassingsregels staan in art. 7, §14 bis van de nomenclatuur. 

Wie is palliatieve thuispatiënt?

Een palliatieve thuispatiënt:

Als deze voorwaarden vervuld zijn, wordt de nomenclatuur voor palliatieve kinesitherapie toegepast tot het overlijden van de patiënt. De reglementering vermeldt geen uitzonderingen.

Het begrip 'thuis' kan zowel de woning van de patiënt zijn, als de woning van een familielid of een huis waar de patiënt zijn vakantie doorbrengt. Een gemeenschappelijke woon- of verblijfplaats (bv. een rustoord) valt niet onder deze noemer.

Vinden de zittingen ergens anders plaats, moet je de verstrekkingen aanrekenen met de codes uit de andere overeenkomende rubrieken.

Aanvraag of kennisgeving?

Er moet geen aanvraag of kennisgeving gebeuren voor de aanrekening van palliatieve zittingen.

Maximumaantal en nomenclatuur

Elke zitting thuis bij een palliatieve patiënt moet je aanrekenen met de verstrekking 564211 of 564233. Dit geldt voor:

Er is geen maximum vastgelegd, tenzij de algemene regel van één zitting per dag.

Een tweede palliatieve zitting per dag (564233) kun je enkel aanrekenen als de patiënt tegelijkertijd beschikt over een akkoord zware aandoening en indien de voorwaarden van de nomenclatuur vervuld zijn.

Persoonlijk aandeel

Er is een vast persoonlijk aandeel voor kinesitherapieverstrekkingen. Meer informatie vind je op de website van het RIZIV.