Samen lezen met je kleuter

Wanneer je kindje tussen een en twee jaar oud is, kun je echte verhaaltjes – met een begin en een einde – beginnen vertellen of voorlezen uit een boek.

De boeken van je kindje moeten nog steeds tegen een stootje kunnen. Er bestaan heel wat leuke kartonnen boekjes die een eenvoudig verhaal vertellen dat aansluit bij de leefwereld van je kind. Wanneer je kindje ouder wordt en voorzichtiger met boeken kan omgaan, kun je echte prentenboeken met dunne pagina’s introduceren.

Emoties verwerken

Net als volwassenen, worstelen kinderen met hun emoties. Ze kunnen blij, verdrietig, boos en bang zijn. Praten over dergelijke gevoelens en ervaringen helpen je kind om ze te verwerken en ermee om te gaan. Er zijn heel wat boeken die je kind kunnen helpen om bij deze emoties stil te staan. Het is bovendien een ideale aanleiding om met je kind een gesprekje te hebben over bijvoorbeeld op het potje gaan, voor het eerst naar school gaan, een nieuw broertje of zusje krijgen of afscheid nemen van oma of opa.
 

Hoe sluit je de dag beter af dan met een verhaaltje voor het slapengaan? Maak van het voorlezen een dagelijks ritueel. In geen tijd worden het gezellige, warme momenten waar jij en je kind naar uitkijken. Als je elke dag een stukje voorleest, zal je bovendien merken dat je kind steeds langer en geconcentreerder kan luisteren.