Samen lezen met je peuter

Het lezen van boekjes op jonge leeftijd is een geweldige manier om de taalontwikkeling, verbeeldingskracht en denkvermogen van kinderen te stimuleren. Maar ook liedjes stimuleren de ontwikkeling van je peuter.

Rond 9 à 12 maanden kan je peuter voorwerpen, dieren en personen herkennen. Aanwijsboeken zijn dan ideaal. Begin met eenvoudige boeken die telkens één voorwerp op een gekleurde achtergrond tonen. Daarna kun je overgaan naar drukkere boeken die overladen zijn met afbeeldingen. Kijk goed naar je kind, benoem woorden, maak geluiden, stel vragen en wees niet bang om bij de afbeeldingen je eigen verhaaltjes of spelletjes te bedenken.

De bibliotheek is één grote boekenspeeltuin voor jou en je peuter. Neem je kind mee op ontdekkingstocht en zoek samen je weg in de talloze kijk-, voel-, aanwijs-, karton- en prentenboeken. Bovendien kunnen de medewerkers je professioneel advies geven. Tot 18 jaar is een lidmaatschap altijd gratis.

Liedjes die aanzetten tot bewegen

Tussen 1 en 2 jaar worden kinderen ook een stuk zelfstandiger: je peuter is druk bezig de wereld te ontdekken, maar komt even vaak terug naar de veilige omgeving dicht bij jou. Met liedjes blijf je hem troosten, geef je zelfvertrouwen en - niet onbelangrijk - maak je samen plezier.

Heel wat liedjes zetten aan tot actie en passen dus perfect bij het actieve bestaan van een peuter. Online vind je ongetwijfeld een grote verzameling leuke kinderliedjes. 

Als je kindje 15 maanden is, krijg je in het consultatiebureau (een bon voor) een tweede Boekstart-pakket. In de peutertas vind je twee kartonboeken en een infobrochure in een mooie draagtas. Ontdek hier of jouw gemeente een Boekstart-gemeente is