Slaaptekort

Iedereen slaapt wel eens wat minder. Dat is normaal gezien geen probleem: je haalt dat de volgende nacht gewoon weer in als je wat vroeger gaat slapen. Slaap je nachtenlang slecht? Dan bouw je een langdurig slaaptekort op en kan er meer aan de hand zijn.

28/11/2022

Kortdurend slaaptekort

Af en toe een nacht slecht slapen is geen ramp. De volgende ochtend voel je je misschien moe, kun je je minder goed concentreren of ben je wat prikkelbaar.

Maar dat slaaptekort haal je vlug in. Je lichaam zet vanzelf een proces in gang om de gemiste slaapduur in te halen. De volgende nacht zal je automatisch meer diepe slaap en REM-slaap doorlopen waardoor je herstelt van die slechte nacht.

Een kortdurend slaaptekort heeft weinig tot geen fysieke effecten. Je bloeddruk, hartslag en evenwicht blijven normaal. Je verteert wel moeilijker suikers en hebt vaak meer zin om te eten. Dat kan leiden tot gewichtstoename.

Langdurend slaaptekort

Ga je slordig om met je slaap door bijvoorbeeld een slechte slaaphygiëne, een onregelmatig slaappatroon of een drukke agenda waardoor je te weinig slaapt? Dan loop je het risico om een langdurig slaaptekort op te bouwen.

Wat is de oorzaak van een langdurig slaaptekort?

De belangrijkste oorzaak van een langdurig slaaptekort is een drukke levensstijl. We hebben meer verplichtingen dan vroeger, stellen onze slaap regelmatig uit en hebben slechte slaapgewoontes. Kenmerkend hiervoor is dat:

  • je minder in bed ligt dan je nodig hebt;
  • je regelmatig klachten ervaart in je dagelijks functioneren (zoals verminderde concentratie en prikkelbaarheid);
  • je minder klachten hebt wanneer je langer slaapt tijdens weekends of in de vakantie;
  • een dutje overdag helpt om de dag door te komen en je geen problemen hebt om ’s avonds in slaap te geraken of ’s nachts door te slapen.

Wat kun je er aan doen?

Door een langdurig slaaptekort geraak je soms in een vicieuze cirkel. Dat kan  op termijn leiden tot ziekte. Zo kan een slaaptekort een burn-out in de hand werken. Door slaaptekort presteer je minder. Dat veroorzaakt stress waardoor je gaat overcompenseren. Gevolg is dat je nog minder de tijd neemt om te slapen, te rusten of te ontspannen. Daardoor ondervind je nog meer klachten. Pak dit langdurig slaaptekort aan met onderstaande tips:

  • bewaak je agenda door je leven te structureren en prioriteiten te stellen
  • respecteer een gezonde slaaphygiëne
  • herbekijk je werkrooster en vermijd een onregelmatig werkritme
  • voorzie elke dag voldoende tijd en regelmaat voor je slaap

Wat als er meer aan de hand is?

Als je een lange periode slecht slaapt, kan er sprake zijn van slapeloosheid. Voel je je voortdurend moe? Lukt het niet meer zo goed om je dagelijkse taken tot een goed einde te brengen? Voel je je prikkelbaar en lusteloos? Helpen de slaaptips niet om beter te slapen?

Blijf er niet mee zitten en praat erover met je huisarts. Die helpt je om de oorzaken van je slaapproblemen in kaart te brengen en zoekt met jou naar een oplossing. Indien nodig verwijst je arts je door naar een slaapcentrum of slaapexpert voor verder onderzoek en begeleiding.